Opnieuw tuchtzaak bij Accountantskamer rond faillissement Vannel

Rond het faillissement van bouwbedrijf Vannel volgt opnieuw een tuchtzaak bij de Accountantskamer. De klagende accountant stapte al meerdere keren naar de tuchtrechter maar zijn laatste klacht werd op vrijwel alle gronden niet-ontvankelijk verklaard omdat hij er eerder over klaagde of had moeten klagen. Op een onderdeel volgt alsnog een inhoudelijke zitting.

Dat blijkt uit het tussenvonnis van de Accountantskamer. De klagende accountant nam het eerder met succes op tegen de accountant van KPMG die de jaarrekening 2010 van bouwbedrijf Vannel goedkeurde. De accountant adviseerde een cliënt dat deze prima een opdracht van het Eindhovense bouwbedrijf kon aannemen gezien de financiële positie van de onderneming. Niettemin ging Vannel in 2012 failliet. De accountantskamer berispte ook de klager nadat hij crediteuren opriep zich te vervoegen bij de directie van het bedrijf. De directeur vreesde vervolgens voor zijn veiligheid en dat van zijn gezin. Voor zijn nieuwe klacht behandeld kon worden, wraakte hij vorig jaar de Accountantskamer. Dat verzoek werd afgewezen.
 
Zijn nieuwe klacht bleek grotendeels een herhaling van zetten. Nieuw was zijn oordeel dat de beklaagde accountant ten onrechte een vordering van 369.000 euro niet als dubieuze vordering had aangemerkt. Hierover is eerder niet geklaagd. De Accountantskamer zal zich hier nog inhoudelijk over buigen.

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Lees ook:

Gerelateerde artikelen