Klager wraakt leden Accountantskamer

Drie leden van de Accountantskamer zijn vrijdag gewraakt door een eerder berispte accountant uit het zuiden van het land. Hij vindt dat met name de voorzitter er eerder ‘een potje van gemaakt heeft'.

De registeraccount is geen onbekende in Zwolle. Hij nam het eerder met succes op tegen de accountant van KPMG die de jaarrekening 2010 van bouwbedrijf Vannel goedkeurde. De accountant adviseerde een cliënt dat deze prima een opdracht van het Eindhovense bouwbedrijf kon aannemen gezien de financiële positie van de onderneming. Niettemin ging Vannel in 2012 failliet. De klager ontdekte onder meer dat in de jaarrekening een stuk grond op een bedrijventerrein voor een veel te hoge waarde was opgenomen. In de nasleep van het faillissement kreeg hij zelf ook een klacht aan de broek. De Accountantskamer berispte ook hem nadat hij crediteuren opriep zich te vervoegen bij de directie van het bedrijf. De directeur vreesde vervolgens voor zijn veiligheid en dat van zijn gezin.

De accountant heeft een nieuwe klacht tegen de KPMG-man die de jaarrekening goedkeurde. Toen hij de samenstelling van de Accountantskamer doorkreeg, ging hij over tot wraking van drie leden. Alle drie waren ze betrokken bij beslissingen uit juni 2013, waarin hij berispt werd, en in augustus 2015. Dat vonnis uit 2013 is in hoger beroep bevestigd door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

Volgens de accountant is een van de leden van dit college een collega van de partij die tegen hem klaagde. Zijn wraking betreft vooral de inhoudelijke beslissingen van de Accountantskamer en het College, zo bleek uit zijn mondelinge toelichting. ‘We zijn hier maar om een ding: waarheidsvinding. Als de voorzitter vindt dat hij grote accountantskantoren als BDO en KPMG moet beschermen, maakt hij een grote fout.’

Hij zegt dat hij de laatste jaren sinds het faillissement van Vannel schandalig is behandeld. ‘Als u besluit dat er geen sprake is van enige partijdigheid, dan bent u ook besmet,’ zei hij geëmotioneerd.

Op 23 oktober komt de beslissing over de wraking.

[Zaaknr. 15/622]

Lees ook:

  • Klager in Zaak-Vannel haalt bakzeil
  • Klagende accountant loopt blauwtje bij CBb
  • Goed onderzoek accountant ‘had berisping in Zaak-Vannel voorkomen’
  • RA berispt om controle op failliet bouwbedrijf Vannel 
  • (Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle)

    Gerelateerde artikelen