AA: ‘NBA is niet geïnteresseerd in de mens achter de accountant’

Zijn handelen is volgens de NBA in strijd met de fundamentele beginselen van de vakbekwaamheid.

Door Jan Smit

Zaaknr: 22/1301

Is de NBA, zoals de AA beweert, ‘meedogenloos’ omdat de organisatie geen oog heeft voor de problemen waarin hij, mede door covid, was beland? Of heeft de accountant de klacht die de beroepsorganisatie tegen hem heeft ingediend aan zichzelf te danken, omdat hij de Raad voor Toezicht (RvT) al ruim twee jaar aan het lijntje houdt?

De klachten
Voor de NBA is de zaak klip en klaar: de in Nijmegen gevestigde accountant probeert al sinds de zomer van 2020 te voorkomen dat de RvT zijn in de zomer van 2019 uitgevoerde kwaliteitstoetsing kan afmaken. Die toetsing resulteerde in zes aanwijzingen. Naast aanwijzingen om onder meer een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een waarnemingsovereenkomst af te sluiten sommeerden de kwaliteitsbeoordelaars de accountant de inschrijving van een BV op het kantooradres ongedaan te maken. 

Minstens zo belangrijk volgens de NBA: de AA beschikte niet over beoordeelbare cliëntendossiers. Afgesproken werd dat de accountant er op korte termijn twee zou aanleveren. Zolang hij dit niet zou doen, was een eindoordeel onmogelijk. 

Daarnaast heeft de AA volgens de NBA geweigerd de monitoringvraaglijst voor 2022 in te vullen. Zijn handelen is volgens de beroepsorganisatie in strijd met de fundamentele beginselen van professionaliteit en vakbekwaamheid en zorgvuldigheid en verdient daarom een tuchtmaatregel.

Vooral het telkens ontbreken van toetsbare dossiers en het uitblijven van reacties op toenaderingspogingen door de NBA zit de beroepsorganisatie dwars. Chouaib Kouidar, advocaat namens de NBA. “Meneer is vele malen en op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het bestuur van de NBA, verzocht contact op te nemen met de RvT over voortzetting van de toetsing. Ondanks toezeggingen heeft hij dat niet gedaan.”

Druppel die voor de NBA de emmer deed overlopen was de afzegging door de AA van het door de RvT ingeplande bezoek in februari dit jaar. Dit gebeurde een dag voor de afspraak. Gert-Jan van der Wielen, vaktechnisch adviseur van de RvT: “Betrokkene heeft de afgelopen drie jaar alle tijd gehad even op een mailtje of appje te reageren. Dit heeft hij verzuimd. Dat zelfs het bestuur van de NBA zich ermee bezighield, had al een wake-up call moeten zijn. Maar hij persisteerde in niet reageren. Het houdt een keer op.”

Gezondheidsproblemen 
De AA zelf had een andere zienswijze. Geëmotioneerd: “Dit is slechts een deel van het verhaal; er zit een mens achter waarmee van alles gebeurt is.”

Volgens de accountant zat zijn kantoor al sinds 2012 in de problemen door het wegvallen van een grote client. Er kwamen wel een aantal kleinere klanten voor terug, maar omdat hij ‘de organisatie niet meer op peil’ kreeg besloot hij de stekker uit de onderneming te trekken en de bestaande cliënten over te hevelen naar een andere BV. Gevolg volgens de AA: sinds november 2018 heeft het accountantskantoor geen enkele klant meer.

Intussen concentreerde de AA zich op andere werkzaamheden. Hij startte een stichting die zich richtte op de verzorging en begeleiding van mensen met een PGB. Zijn nichtje werd bestuurder. Daarnaast waren er drie toezichthouders met ervaring in de zorg. Wel bleef hij ingeschreven als AA, dit met het doel zich als accountant op termijn te specialiseren in de zorg. Volgens de accountant zit daar inmiddels schot in. Hij refereerde aan ‘een Turkse client die in Nederland in Turkije geproduceerde protheses wil gaan verkopen’, aan de al eerder gememoreerde stichting en aan een bakker voor wie hij samenstellingstellingsverklaringen mag afgeven.

Dat het niet tot een afspraak is gekomen om de kwaliteitstoetsing af te ronden heeft volgens de accountant onder meer te maken met gezondheidsproblemen. Hij belandde september 2020 met duizeligheidsklachten in het ziekenhuis. Klachten waarvan hij naar eigen zeggen negen maanden ‘behoorlijk last’ heeft gehouden, maar waaraan de NBA geen boodschap had. “Meedogenloos,” aldus de AA. “Men is gewoon niet geïnteresseerd in de mens achter de accountant.”

Geen aanleiding om op klachten terug te komen
Ook gooide corona roet in het eten. Zo kreeg een PGB-client van de stichting die de AA had opgericht begin februari 2022 dusdanig last van ‘ernstige ademhalingsproblemen’ dat deze met spoed moest worden opgenomen in het ziekenhuis. De accountant moest daar naar zijn zeggen bij zijn. Dat was voor hem reden de afspraak in februari met de RvT op het laatste moment te annuleren.

Dit laatste wekte bij de tuchtrechters enige verbazing. Temeer omdat de AA daarvoor had verkondigd dat hij zich binnen de PGB-stichting niet bezig hield met de zorg zelf. Daarvoor huurde de stichting verpleegkundigen in. “Wat moet je daar dan als accountant doen, behalve de hand vasthouden?” opperde de voorzitter. “Of was u gewoon bang voor de toetsers?”

Ook wilden de tuchtrechters weten waarom de AA niet had gereageerd op de toenaderingspogingen door de RvT. “Omdat ik gewoon niets had te melden,” aldus de accountant. “Ik had geen dossiers. Dat heb ik ze verteld. En dat ga ik niet telkens herhalen, ik ben geen papegaai, ik heb wel wat beters te doen.”

Voor de NBA was dat allemaal geen aanleiding op de klacht terug te komen. Allereerst omdat de AA de argumenten die hij tijdens de zitting naar voren bracht – ziekte, corona, zorg voor een client – niet eerder heeft aangevoerd, terwijl daar hij daar volgens de beroepsorganisatie alle ruimte voor heeft gehad.

Daarnaast betwijfelt de NBA of er daadwerkelijk geen geschikte cliëntendossiers zijn die de RvT had kunnen toetsen. Volgens de beroepsorganisatie, die zich daarbij beroept op openbare gegevens, was de BV waar de AA in 2018 de cliënten van zijn accountantskantoor naartoe heeft overgeheveld nog steeds zijn eigendom en heeft deze in de jaren 2019 tot en met 2021 liefst 22 samenstellingsverklaringen afgegeven. Kouidar: “Het lijkt er dus op dat er wel degelijks dossiers zijn die de NBA had kunnen toetsen.”

De uitspraak: Doorhaling van twee jaar wegens frustreren toetsing
 

Gerelateerde artikelen