Doorhaling van twee jaar wegens frustreren toetsing

Een accountant heeft het te bont gemaakt en wordt door de tuchtrechter voor twee jaar geschorst.

Door Jan Smit

Zaaknr: 22/1301

Wij schreven eerder over deze zaak: AA: 'NBA is niet geïnteresseerd in de mens achter de accountant'

Een ontoereikend kwaliteitsstelsel. Geen toetsbare cliëntendossiers. Geen medewerking aan voortzetting van de toetsing – de afspraak met een afvaardiging van de Raad voor Toezicht (RvT) om een beeld van de kantoorpraktijk te krijgen werd zonder geldige reden afgezegd. En de monitoringslijst 2022 is niet ingevuld.

De Accountantskamer laat er in haar maandag gepubliceerde uitspraak geen misverstand over bestaan: : de in Nijmegen gevestigde AA die het de RvT van de NBA sinds de zomer van 2020 onmogelijk heeft gemaakt zijn in de zomer van 2019 uitgevoerde kwaliteitstoetsing te voltooien, heeft het te bont gemaakt. Hij wordt voor twee jaar geschorst.

De kwaliteitstoetsing in 2019 resulteerde in zes aanwijzingen. Naast aanwijzingen om onder meer een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een waarnemingsovereenkomst af te sluiten, sommeerden de kwaliteitsbeoordelaars de accountant de inschrijving van een BV op het kantooradres ongedaan te maken. 

Minstens zo belangrijk volgens de NBA: de AA beschikte niet over beoordeelbare cliëntendossiers. Afgesproken werd dat de accountant er op korte termijn twee zou aanleveren. Zolang hij dit niet zou doen, was een eindoordeel onmogelijk. 

Vooral het telkens ontbreken van toetsbare dossiers en het uitblijven van reacties op toenaderingspogingen door de NBA zat de beroepsorganisatie dwars. Chouaib Kouidar, advocaat namens de NBA tijdens de zitting in november vorig jaar. “Meneer is vele malen en op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het bestuur van de NBA, verzocht contact op te nemen met de RvT over voortzetting van de toetsing. Ondanks toezeggingen heeft hij dat niet gedaan.”

De AA zelf had een andere zienswijze. Volgens de accountant zat zijn kantoor al sinds 2012 in de problemen door het wegvallen van een grote cliënt. Er kwamen wel een aantal kleinere klanten voor terug, maar omdat hij ‘de organisatie niet meer op peil’ kreeg besloot hij de stekker uit de onderneming te trekken en de bestaande cliënten over te hevelen naar een andere BV. Gevolg volgens de AA: sinds november 2018 had het accountantskantoor geen enkele klant meer.

Intussen concentreerde de AA zich op andere werkzaamheden. Hij startte een stichting die zich richtte op de verzorging en begeleiding van mensen met een PGB. Wel bleef hij ingeschreven als AA, dit met het doel zich als accountant op termijn te specialiseren in de zorg. Volgens de accountant zat daar inmiddels schot in. 

Dat het niet tot een afspraak is gekomen om de kwaliteitstoetsing af te ronden had volgens de accountant onder meer te maken met gezondheidsproblemen. Hij belandde september 2020 met duizeligheidsklachten in het ziekenhuis. Klachten waarvan hij naar eigen zeggen negen maanden ‘behoorlijk last’ heeft gehouden.

Ook gooide corona roet in het eten. Zo kreeg een PGB-cliënt van de AA had begin februari 2022 dusdanig last van ‘ernstige ademhalingsproblemen’ dat deze met spoed moest worden opgenomen in het ziekenhuis. De accountant moest daar naar zijn zeggen bij zijn. Dat was voor hem reden de afspraak in februari met de RvT op het laatste moment te annuleren.

De Accountantskamer had daar geen boodschap aan. “Door zijn houding heeft betrokkene zich feitelijk onttrokken aan het toezicht op de kwaliteit van zijn beroepsuitoefening, waardoor niet kan worden beoordeeld of de kwaliteit van de beroepsuitoefening van betrokkene in overeenstemming is met hetgeen van hem als accountant mag worden verwacht”, aldus het tuchtcollege.

Ook nemen de tuchtrechters het de AA kwalijk dat hij op de zitting ‘onvoldoende besef heeft getoond van de verantwoordelijkheden van een accountant en de verplichtingen die daarbij horen’.  
 

Gerelateerde artikelen