AA had koper inzage moeten bieden in al te rooskleurige prognoses

De Accountantskamer heeft een AA een waarschuwing opgelegd omdat deze zich ten onrechte heeft beroepen op zijn geheimhoudingsplicht. Daardoor kreeg de koper van het bedrijf waarvan deze accountant de administratie deed onvoldoende zicht op de financiële situatie van deze onderneming.

Zaaknr. 18/821

De tuchtzaak
'Accountant weigert cliënt ten onrechte stukken uit dossier'

De uitspraak
De zaak draaide om de overname van een spuitgieterij in 2011. De klager, destijds al een aantal maanden bij het bedrijf in dienst als adjunct-directeur met het doel het bedrijf over te nemen, kocht de onderneming mede vanwege de positieve vooruitzichten. Het bedrijf was weliswaar nog verlieslijdend, maar voor 2013 werd een positief bedrijfsresultaat voorzien van ruim 5 ton euro. Er zat voor ten minste 8 ton euro aan nieuwe omzet in de pijplijn – een substantieel bedrag op een jaaromzet van een kleine 2,4 miljoen euro.

De werkelijkheid bleek minder rooskleurig. Tot 2014 leed het bedrijf alleen maar verlies. Dit terwijl de klager annex nieuwe eigenaar totaal liefst 1,2 miljoen euro voor het bedrijf betaalde – inclusief een van de oude eigenaar overgenomen banklening van 5 ton euro. De klager voelde zich bekocht. Hij wilde verhaal halen bij de erven van de inmiddels overleden, voormalige eigenaar.

Voor die gesprekken wilde hij van de accountant een onderbouwing van de voorspelde omzetten voor de periode 2011-2015, een specificatie van de 'nieuwe omzet' van 8 ton euro en van de resultaten in de eerste maanden van 2011, het jaar waarin klager het bedrijf overnam.

De accountant weigerde die informatie te verstrekken. Volgens deze AA was de klager, die de BV kocht, voor de datum van de overname – 18 juli 2011 – helemaal niet zijn opdrachtgever, maar de holding van de voormalige eigenaar. Daarom beriep de accountant zich op zijn geheimhoudingsplicht.

Volgens de Accountantskamer snijdt dit beroep geen hout, omdat de accountant ook in opdracht van de BV handelde. Hij nam de cijfers van de BV over in een softwarepakket, verstrekte cijfers van de BV aan de bank en stuurde een factuur voor zijn werkzaamheden naar de BV. Als nieuwe eigenaar van de BV had de klager recht op de door hem verlangde informatie en specificaties.

Door zich op zijn geheimhoudingsplicht te beroepen heeft de accountant onvoldoende vakbekwaam en zorgvuldig gehandeld. Voor het tuchtcollege aanleiding de AA een maatregel op te leggen in de vorm van een waarschuwing.

Auteur: Jan Smit/Juridisch Persbureau Zwolle

Gerelateerde artikelen