Weer klacht tegen accountant BING gegrond verklaard

Accountant van BING slordig bij onderzoek naar affaire rond Nieuwegeins gemeenteraadslid.
Eind maart berichtten wij over de veroordeling van BING inzake een klacht van de deelgemeente Rotterdam Feijenoord door de Accountantskamer. De tuchtrechter legde toen de voormalig registeraccountant Paul Werkman, directeur van het integriteitsbureau, echter geen maatregel op, want er was niet vast komen te staan dat de klager nadeel had ondervonden van de tekortkomingen. 
 
Gisteren verklaarde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) het hoger beroep van een accountant van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) ongegrond.
De accountant onderzocht de affaire rond het Nieuwegeinse gemeenteraadslid Bakhtali. Het raadslid trad uit de PvdA fractie en lichtte dat toe in een in kopie aan alle raadsleden gestuurde brief. Daarin deed zij verslag van bemoeienis van PvdA-fractieleden met haar werkrelatie tot een van de vrijwilligsters van een stichting (een dochter van een van de fractieleden) waarvoor zij naast haar raadlidmaatschap werkzaam was. Een (ander) PvdA raadslid stuurde de brief door naar de stichting en dat leidde tot het ontslag op staande voet van Bakhtali. 
BING zag in dit geval geen aanwijzingen, dat er druk was uitgeoefend op de stichting. De accountants-kamer vond die conclusie onvoldoende onderbouwd en legde een waarschuwing op. De accountant stelde hoger beroep in.
 
Het CBb is het met de accountantskamer eens dat het door de accountant van BING verrichte onderzoek niet de conclusie kan dragen dat geen druk is uitgeoefend. De accountant van BING had meer onderzoek moeten doen naar het arbeidsconflict tussen Bakhtali en haar werkgeefster en had moeten achterhalen met welke toelichting het raadslid de brief van Bakhtali doorstuurde. Omdat dat raadslid tot 2009 bestuurslid was bij de welzijnsstichting, had de accountant van BING daarnaast diens positie ten opzichte van de stichting niet onbesproken mogen laten. De accountant van BING heeft verder onvoldoende duidelijk gemaakt hoe het doorsturen van de brief van Bakhtali zich verhoudt tot de gedragscode voor raadsleden. De conclusie van de accountant van BING dat de betrokken bestuurders zich in hun e-mailverkeer correct hebben opgesteld richting Bakhtali mist een deugdelijke grondslag.
 
Gerelateerde artikelen