Staatssecretaris kan niks zeggen over belastingconstructie OCI

Belastingconstructie onder vuur

Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) weigert commentaar te geven op een belastingconstructie van kunstmestproducent OCI, waardoor de Nederlandse schatkist de afgelopen drie jaar 750 miljoen minder heeft ontvangen. Volgens een nieuwswebsite beroept hij zich op artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, dat hem verbiedt om in te gaan op individuele belastingplichtigen.

  • OCI ontwijkt 750 miljoen euro dividendbelasting via omstreden constructie
  • Aandeelhouders stemmen in met kapitaaluitkering van 2,7 miljard euro
  • Tweede Kamer eist opheldering over belastingconstructies en gevolgen voor maatwerkafspraken

Deze week kwam de belastingconstructie van OCI aan het licht door een artikel in NRC. Volgens dit bericht worden de reserves van het bedrijf, dat genoteerd staat aan de Amsterdamse beurs, omgezet in aandelenkapitaal. Vervolgens wordt dit geld belastingvrij uitbetaald aan de aandeelhouders. Op deze manier maakt OCI gebruik van een maas in de wet.

Het betreft een bedrag van 2,7 miljard euro voor dit jaar. Met de goedkeuring van de aandeelhouders wordt ook over de jaren 2022 en 2023 geen dividendbelasting geheven. In totaal gaat het om mogelijk 5 miljard euro over de afgelopen twee jaar en het huidige jaar. [Artikel gaat verder na de advertentie voor CFO Day 2024] 

Toegestane constructie

Deze omstreden constructie is volgens OCI toegestaan binnen de Nederlandse wet. De recente wijzigingen in de statuten stellen aandeelhouders in staat om “hun eigen manier van terugbetaling van kapitaal te kiezen”, aldus een woordvoerster van het concern. OCI benadrukt dat het geen beslissingen neemt voor aandeelhouders en dat zij het recht moeten hebben om te kiezen tussen kapitaaluitkering of een normaal dividend.

Opheldering gevraagd 

De Tweede Kamer heeft het demissionaire kabinet om opheldering gevraagd over deze constructie. Partijen willen weten welke gevolgen deze belastingomzeiling heeft voor de maatwerkafspraken met het chemieconcern. OCI komt mogelijk in aanmerking voor gerichte subsidie om verduurzaming te bevorderen. Als wereldwijde marktleider in kunstmest en de grootste producent van de kunststof melamine, staat OCI in de schijnwerpers. Staatssecretaris Van Rij heeft beloofd om na het meireces van de Tweede Kamer op deze vragen terug te komen.

Gerelateerde artikelen