Toename leasevoertuigen door krapte op arbeidsmarkt

Verduurzaming door fleet management

Het aantal leasevoertuigen op de Nederlandse wegen is in de eerste drie maanden van dit jaar toegenomen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) kwamen er vooral meer zakelijke leaseauto’s bij, wat de vereniging toeschrijft aan de krapte op de arbeidsmarkt.

  • Nederlandse leasepark groeit met 16.000 voertuigen in Q1
  • Zakelijke leaseauto’s stijgen met 1,4%, totaal nu 854.000
  • Privé leaseauto’s en bestelwagens vertonen ook groei.

Het aantal beschikbare banen stijgt, maar bedrijven hebben moeite om deze vacatures te vervullen. Om werknemers aan te trekken bieden ze hogere beloningen en betere secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een auto van de zaak.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bestaat het zakenautopark in Nederland uit 1.550.100 personenauto’s. Dit omvat auto’s op naam van bedrijven, zakelijke leaseauto’s en privéauto’s die voor meer dan de helft zakelijk worden ingezet. Bijna de helft van het aantal zakenauto’s betreft een leaseauto, wat neerkomt op 757.000 voertuigen. Het aantal zakelijke leaseauto’s is gestegen met 3,8% van eind 2022 tot eind juni 2023, wat resulteert in een totaal van 814.600 voertuigen, vergeleken met 784.500 voertuigen aan het einde van 2022, zo blijkt uit cijfers van VNA Lease. Daarnaast waren er op 1 januari 2024 bijna 9,1 miljoen personenauto’s in Nederland, wat 1,7% meer is dan een jaar eerder. Vergeleken met vijf jaar geleden zijn er 7,4% meer personenauto’s. Ongeveer 87,6% van alle personenauto’s staat volgens het CBS op naam van een particulier, terwijl de rest eigendom is van een bedrijf.

Groeicijfers leasepark Nederland in eerste kwartaal

Volgens de VNA groeide het Nederlandse leasepark in het eerste kwartaal met ruim 16.000 leasevoertuigen, een toename van 1,2 procent op jaarbasis. Hiermee komt het totaal op meer dan 1,3 miljoen. Bijna 854.000 van deze voertuigen zijn zakelijke leaseauto’s, waarvan het aantal met 1,4 procent groeide.

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Privé geleasede auto’s en hun groei

Het aantal privé geleasede auto’s steeg ook, met 1,2 procent op jaarbasis. Aan het einde van maart waren er bijna een kwart miljoen van deze auto’s in Nederland. De VNA wijst op de gestegen lonen en koopkracht als belangrijke factoren voor deze groei.

Toename geleasede bestelwagens door stijging zzp’ers

Eind maart waren er bijna 250.000 geleasede bestelwagens, 1500 meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Volgens de VNA draagt het toenemende aantal zzp’ers bij aan deze stijging.

Green fleet

Elektrische auto’s kunnen op verschillende manieren worden meegenomen in de ESG-score (Environmental, Social, and Governance) en de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).  Ten eerste storen elektrische auto’s geen directe CO2 uit tijdens het rijden, wat bijdraagt aan een lagere milieu-impact. Bedrijven die hun wagenpark vergroenen door elektrische auto’s te gebruiken krijgen daardoor een hogere ESG-score. Daarnaast vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen door elektrische auto’s het risicobeheer en bedrijfscontinuïteit. Financiering hiervan wordt daardoor mogelijk makkelijker en goedkoper.

Gerelateerde artikelen