Europol: Panama-papers onthullen banden bedrijven met Russische Maffia en Islamistische terroristen

En daarnaast vele voorbeelden van belastingontduiking, witwaspraktijken, BTW-carroussels en andere misdrijven.

Europol was een van de instanties die deze week spraken met de commissie van het EP, die nader onderzoek doet naar de (implicaties van de) zogenaamde Panama-papers. De conclusie is duidelijk: het parlement moet Europa dwingen om meer te doen tegen  ‘economic crime’ zoals witwassen van criminele winsten, belastingontduiking en het misbruik van vennootschappen ter financiering van terroristische organisaties.  Een van de oplossingen: een Europees register van ‘beneficial owners’ van ondernemingen en stichtingen.

Simon Riondet van Europol vertelde het Parlement dat hun analyse van de Panama Papers geresulteerd had in het ontdekken van allerlei relaties van bedrijven, opgezet door Mossack Fonseca, met Russische criminele bendes en extremistische Islamitische groeperingen die zich bezig houden met witwassen van criminele verdiensten en illegale immigratie. “Het gaat daarbij dus niet alleen om praktijken als fraude met BTW, maar ook om verbanden tussen terroristische activiteiten en de Mafia.”

Norbert Naulin is hoofd van een onderzoeksteam van Noordrijn Westfalen, speciaal opgericht om internationale misdaad en belastingfraude te onderzoeken. Hij verdedigde de beslissing van het land om te betalen voor informatie ‘afkomstig van een anonieme bron’ die banden blootlegt tussen Duitse banken en een aantal in de Panama Papers genoemde economisch eigenaren van verdachte vennootschappen. “Dit soort internationaal opererende criminele structuren kunnen alleen ontdekt worden als je beschikt over ‘insider informatie’ – en dat soort mensen staat niet op een ochtend op en besluit om tot nut van het algemeen openheid van zaken te geven.”

Philippe de Koster, van de Belgische Financial Intelligence Unit, pleitte voor meer samenwerking tussen dat soort instanties en wees erop dat witwassen van criminele gelden in zijn land strafrechtelijk even strafbaar is als de achterliggende misdaden. Hij drong erop aan dat Europa die standaard zou overnemen.

Giovanni Kessler, director-general van het European Anti-Fraud Office (OLAF) pleitte voor een Europa-breed register van bankrekeningen en hun houders, dat simpel te gebruiken zou moeten zijn voor de lokale dienders. “Als bankrekeningen altijd terug te voeren zijn naar de feitelijke eigenaren, dan zou dat een enorm afschrikwekkende werking hebben. En het zou voor ons gemakkelijker worden om fraude en overtredingen op te sporen.”

De EU zou idealiter moeten komen tot een consistente definitie van ‘verdachte transacties’ en de procedures om daarmee om te gaan. Liefst zou de Raad moeten besluiten tot het oprichten van een Europees orgaan als de Amerikaanse Financial Investigation Unit.

En accountants zouden dan daar ook hun verantwoordelijkheid kunnen nemen. 

cchdaily

Gerelateerde artikelen