Deloitte auditor in Korea gearresteerd wegens boekhoudfraude

Een ‘executive’ van Deloitte Zuid Korea is medeverdachte in miljardenfraude van Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering.

In de nasleep van een ‘multibillion dollar’ boekhoudkundige fraude, gepleegd bij  bij scheepsbouwer Daewoo DSME in Zuid Korea, is nu ook een ‘executive’(partner?)  van Deloitte gearresteerd en in verzekerde bewaring gesteld. De omvang van de fraude wordt geschat op ruim $43,8 miljard en speelde zich af tussen 2012 en 2014. Deloitte Anjin controleerde de boeken van DSME sinds 2010.

Anjin zou gedeeltelijk fouten erkend hebben nadat eerder bleek dat ca. 25 miljard van een verlies, dat in 2015 geboekt werd, al in de boekjaren 2013 en 2014 was geleden.  DSME gaf destijds een winst van $37 miljard resp $40,3 miljard op, terwijl in diezelfde jaren de concurrentie diep in de rode cijfers eindigde. Waren de verliezen meegerekend in de twee jaren, dan was het eindresultaat over die jaren uitgekomen op $61 miljard negatief.

De Zuid-Koreaanse financieel toezichthouder heeft onderzocht of accountants van Deloitte Anjin  bewust meegewerkt hebben aan de verkeerde voorstelling van zaken door de CFO van Daewoo, waardoor zij beleggers misleid hebben. Die laatsten hebben dan ook al een civiele rechtszaak aangespannen tegen het kantoor.

Het nationale pensioenfonds van Korea heeft al in juli een claim van US$4,3 miljard neergelegd bij zowel de accountants als de werf zelf, net als veel andere investeerders die hun verliezen goedgemaakt willen zien.

hkoreatimes

Gerelateerde artikelen