Weer moet grote bank schikken – dit keer wegens ordinaire corruptie

JPMorgan Chase betaalt $264 miljoen om vervolging voor ‘vriendendiensten’ in China te voorkomen.

Grootbank JPMorgan Chase schikt voor het enorme bedrag van $264 miljoen met de SEC, die haar beschuldigt van het inhuren van kinderen, familieleden en vrienden van hoge Chinese officials. Het doel: meer business en meer winst. Door deze omkoperij overtrad de bank de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA).

Het bedrag van 264 miljoen bestaat uit een schikking van 130 miljoen, en boetes van 72 miljoen te betalen aan het Ministerie van Justitie en $62 miljoen aan de Federal Reserve board of governors. De geconstateerde praktijken waren bovendien in flagrante strijd met het eigen wervings- en selectiebeleid van de bank, aldus de SEC

De banen die de vrienden van de communistische elite aangeboden kregen waren geen sinecures, maar “well-paying, career-building” functies. Het ging om meer dan 100 ‘vacatures’ die JP Morgan op verzoek van de Chinese partijleiders op deze wijze vervulden. Als dank kreeg de bank over een periode van 7 jaar meer dan 100 miljoen dollar extra omzet toegespeeld.

“The firm’s internal controls were so weak, that not a single referral hire request was denied,” ztelt de SEC.

 

Die overigens heeft aangekondigd vanaf heden méér aandacht te gaan schenken aan de internal control van Amerikaanse ondernemingen.

economia

Gerelateerde artikelen