Zwartsparen is duursparen

Emeritus hoogleraar Business Administration betaalt boete van $100 miljoen en kan 5 jaar gevangenisstraf krijgen.

Een gepensioneerde professor in Business Administration aan Rochester University, die op de beurs veel geld verdiend had, heeft bekend dat hij honderden miljoenen verborgen hield voor de Amerikaanse belastingdienst, met behulp van de Zwitserse bank  Credit Suisse Group AG.

Dan Horsky, 71, met zowel Amerikaans als Brits en Israëlisch paspoort, begon in de jaren ’90 te investeren in startups. Hij deed dat vanuit een aantal daartoe geopende Zwitserse bankrekeningen. Toen een van die bedrijven voor $ 1,8 miljard overgenomen werd verdiende Horsky $ 80 miljoen – die hij vervolgens succesvol opnieuw investeerde. In 2011 besloot hij de tekenbevoegdheid voor de rekeningen over te dragen aan een ‘derde’ persoon, om zo nog onzichtbaarder te worden voor de IRS. In 2013 was zijn zwarte vermogen gegroeid tot meer dan $200 miljoen – de professor had verstand van zaken doen.

Intussen vulde Horsky jaar in jaar uit valse aangiften in tot hij in 2014 tegen de lamp liep, doordat Zwitserland begon gegevens uit te wisselen met de VS.   In juni sloot hij een overeenkomst met de IRS en beloofde volledige medewerking aan het onderzoek.

Als eerste gevolg van zijn fiscale wangedrag kreeg de professor een boet van $ 100 miljoen op grond van zijn nalatigheid in het opgeven van correcte ‘reports on Foreign Bank and Financial Accounts’, ofwel FBARs. Die boete staat los van eventuele andere aanslagen en boetes die hem nog te wachten staan, nu hij voor de rechter moet verschijnen. De uitspraak in zijn zaak staat gepland voor 20 februari 2017, en de oude professor kan tot 5 jaar gevangenisstraf krijgen.

Men vraagt zich af wat de professor zijn vele MBA-studenten heeft meegegeven, naast zijn eigen vakkennis.En wie zijn fiscaal adviseur was blijft voorshands ongenoemd.

U.S. v. Horsky, 16-cr-224, U.S. District Court, Eastern District of Virginia (Alexandria).

accountingtoday

Gerelateerde artikelen