CEO Heineken: ‘Geen uitspraak over financiele impact CSDDD’

Heineken topman over CSDDD

Heineken-topman Dolf van den Brink durft geen voorspelling te doen over de financiele gevolgen van de CSDDD op de toekomstige resultaten van de bierbrouwer. Hij zei dit op vragen van aandeelhouders op de jaarlijkse aandeelhouders.

  • Zorgen over CSDDD vooral bij MKB zitten, niet bij Heineken
  • Heineken heeft meegedaan met lobby in Brussel op CSDDD
  • Topman Heineken ‘Impact van CSDDD is comlex zijn en gaat jaren duren

Volgens van den Brink heeft zijn bedrijf bij de Europese Comissie gelobbied voor regelgeving die een gelijk speelveld voor Europese bedrijven borgt, maar in combinatie met vragen over het lobby-beleid van Heineken, werd niet duidelijk welk voorstel Heineken heeft gesteund en welke invloed de brouwer heeft uitgeoefend.

Het doel van de Europese Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). is om de bescherming van het milieu en mensenrechten te versterken, zowel binnen de EU als wereldwijd. Deze richtlijn past binnen de bredere doelstelling van de Europese Green Deal policy. Deze Green Deal streeft ernaar om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken en de uitstoot in 2030 met minstens 55% te verminderen ten opzichte van 1990, aldus de website van de Projectice Group.

De CSDDD legt verantwoordelijkheden op aan grote bedrijven om schendingen van mensenrechten en milieurechten in hun keten van activiteiten te identificeren. Bedrijven die onder de CSDDD vallen, moeten alle schade die ze veroorzaken aan mensenrechten en het milieu identificeren, beperken en stoppen.

Wie valt onder de CSDDD?

  • Europese bedrijven met meer dan 500 werknemers en een netto omzet van meer dan 150 miljoen euro.
  • Europese bedrijven in sectoren met een hoge impact (zoals landbouw, textielindustrie en chemische industrie) met meer dan 250 werknemers en een netto omzet van meer dan 40 miljoen euro, waarvan ten minste 20 miljoen euro gegenereerd wordt in een ‘high-impact’ sector.
  • Voor niet-Europese bedrijven gelden alleen de financiële drempels (dus de drempels met betrekking tot werknemers).
  • De financiële sector hoeft alleen CSDDD toe te passen met betrekking tot hun eigen activiteiten en upstream toeleveringsketens.

‘Mogelijk 100.000 bedrijven in de keten’

De CEO wees er op dat de brouwer wereldwijd mogelijk 100.000 bedrijven in de ketens van Heineken vallen, die informatie en data moeten gaan tonen op het gebied van duurzaamheid, sociale omstandigheden en de kwaliteit van de governance: “Het is ongelofelijk complexe materie en dus kunnen we niet zeggen wat de impact zal zijn.’

Geen kwantificering impact CSDDD

Op de vraag hoe het riskmanagement van de beursgenoteerde onderneming met de ‘witte vlekken bij partners in de keten door CSDDD’ om gaat, verzekerde de directievoorzitter dat Heineken de komende jaren alles zal doen om dit te managen; maar een kwantificering van CSDDD op de financieen en de investeringen werd aan de aandeelhouders niet gegeven.

Geen zorgen

Tot slot wees hij er op dat hij vooral problemen verwacht bij de vele MKB bedrijven in de ketens van Heineken ‘over Heineken hoeven beleggers zich niet zo grote zorgen te maken’.

Gerelateerde artikelen