Accountantskamer: Klacht over BING-rapport gegrond, geen maatregel

Een tweede klacht over het BING-rapport inzake de deelgemeente Rotterdam Feijenoord uit 2013 is door de Accountantskamer gegrond verklaard. De tuchtrechter legt de voormalig registeraccountant Paul Werkman, directeur van het integriteitsbureau, echter geen maatregel op. Er is niet vast komen te staan dat de klager nadeel heeft ondervonden van de tekortkomingen. En bovendien is de beklaagde over dezelfde kwestie al eens berispt.

Als de nieuwe klacht destijds was meegenomen, had dat niet tot een zwaardere maatregel geleid, stelt de Accountantskamer.

In dit geval ging het om de klacht van Turan Yazir, destijds lid van het dagelijks bestuur van de deelgemeente en belast met ruimtelijke ordening. Hij struikelde met name over het onderdeel uit het rapport dat gaat over de Fatih-moskee, waar jarenlang illegaal een meisjesinternaat in was gevestigd. Het bureau concludeerde onder meer dat er  geen omstandigheden waren, die maakten dat de gemeente die situatie kon gedogen. Het bestuursorgaan had eerder een keuze moeten maken tussen handhaven en legaliseren.

Er is echter niet gebleken dat er in de periode van 1996 tot 2006 (de periode van onderzoek met betrekking tot de moskee) ooit een verzoek tot handhaving is binnengekomen, stelt de Accountantskamer vast. In de bestuursrechtelijke literatuur bestond twijfel of een gemeente dan ook verplicht is handhavend op te treden. Dat had BING ter nuancering in zijn rapport moeten melden, Bovendien had het aan het zittende bestuur moeten vragen waarom de vergunning niet eerder was verleend, om het beeld compleet te krijgen.

Ook hadden de onderzoekers expliciet moeten vermelden dat het zittende dagelijkse bestuur uitgezonderd is van het onderzoek naar mogelijke integriteitsschendingen. Yazir is bijvoorbeeld pas in 2011 bij de moskee-kwestie betrokken geraakt en heeft juist voor legalisering gezorgd. Hij is overigens uit zichzelf afgetreden na het uitkomen van het rapport.

De deelraad heeft zelf verzocht om het onderzoek naar aanleiding van berichten in de media over mogelijke misstanden in de deelgemeente. De conclusie was dat er in enkele gevallen daadwerkelijk sprake is geweest van oneigenlijke politieke druk en integriteitsschendingen. Eerder heeft ex-deelraadsvoorzitter Seyit Yeyden een tuchtklacht ingediend, die heeft geleid tot de berisping.

• Zaaknr. 15/1442

Lees ook:

• Weer klacht over BING-rapport inzake deelraad Feijenoord

[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen