Vaste prijsafspraak met accountant betrouwbaar? Was het maar zo simpel!

Advocaten die nog steeds uren maal tarief rekenen zijn om die reden niet altijd even populair. Aan het einde van de zaak valt het altijd duurder uit. Accountants werken met budgetten en dat lijkt een stuk helderder. Je spreekt de werkzaamheden af en de prijs die er voor staat, en klaar ben je. Was het maar zo simpel.

In de praktijk blijkt dat er toch regelmatig discussie ontstaat over wat het uiteindelijk kost, omdat de accountant meerwerk in rekening brengt.  De verwachtingen zijn dan niet goed op elkaar afgestemd.

De accountant probeert met een aantrekkelijk budget een opdracht te verwerven en de klant meent met de nieuwe accountant goedkoper uit te zijn dan met de vorige accountant. Beide partijen komen bedrogen uit.

Voorafgaand aan het sluiten van de opdracht ontvangt de accountant relevante stukken zoals het jaarverslag van het voorafgaande jaar. In de latere overeenkomst van opdracht worden dan de gebruikelijke voorbehouden gemaakt over de onverwachte tegenvallers bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Dan zijn er over en weer toch een aantal mogelijke misverstanden.

De accountant managet het verwachtingspatroon niet goed en legt niet uit dat hij een paar jaarrekeningen nodig heeft om de klant goed te doorgronden. De klant denkt dat de jaarrekening een standaardkunstje is dat de ene accountant gemakkelijk van de ander kan overnemen. De accountant scant voor de opdracht de ontvangen stukken op hoofdlijnen. De klant daarentegen denkt dat de accountant het jaarverslag nauwkeurig bestudeert en de offerte daarop aanpast.

Vervolgens gaat de accountant aan het werk en loopt tegen onverwachte zaken aan. De vorige accountant wordt geconsulteerd, maar is niet bijzonder coöperatief vanwege het verlies van de klant of een discussie over een laatste factuur. De accountant moet meer werkzaamheden uitvoeren dan hij vooraf heeft ingeschat. In eerste instantie boekt hij deze uren nog af, maar al snel worden het er veel meer. De accountant stuurt dan toch maar een rekening voor meerwerk. De klant reageert boos want hij heeft toch een duidelijke prijsafspraak gemaakt en begrijpt niet waarom de werkzaamheden voor dit bedrag niet kunnen worden uitgevoerd. Er ontstaat een vertrouwenscrisis tussen de klant en zijn nieuwe accountant of een discussie met de vorige accountant omdat hem verweten wordt dat hij in eerdere jaren slecht werk heeft geleverd.

Een vaste prijsafspraak blijkt dan toch niet zo betrouwbaar. Bovendien blijkt uit een recente uitspraak dat de accountant ook bij een vaste prijsafspraak te allen tijde de gemaakte uren moet registreren.

 

[Natasja de Louwere is werkzaam bij VDB Advocaten Notarissen. Zij adviseert en begeleidt (landelijk) vrije beroepsuitoefenaren (zoals accountants en notarissen) op het terrein van het tuchtrecht en de civielrechtelijke aansprakelijkheid. Daarnaast is zij werkzaam bij Witlox Van den Boomen Accountants als compliance officer en houdt zij toezicht op de naleving van de beroepsreglementering.]

Gerelateerde artikelen