‘Accountant verschuilt zich achter zijn vrouw’

De medevennoot in een bouwbedrijf richtte 'stiekem' eenzelfde onderneming op met vrijwel dezelfde naam...

Zaaknr. 19/1209

De kosten van bouwprojecten gingen naar het gezamenlijke bedrijf, terwijl de winst naar de nieuwe onderneming vloeide. De accountant die hier van af wist, moest zich voor de Accountantskamer verantwoorden.

“Ik ben het liegen en draaien zat. Wij moeten ons verweren op leugens en dat stoort mij'', zei de klager ergens halverwege de zitting van de Accountantskamer. Volgens de klager, eigenaar van een bouwbedrijf in het zuiden van het land, verschuilt de beklaagde AA zich achter zijn eigen vrouw. 

Diens echtgenote heeft een administratiekantoor waar het bouwbedrijf bij was aangesloten. Niet de echtgenote maar de accountant was het aanspreekpunt voor het bouwbedrijf. En volgens de klager deed de AA ook al het werk. “Ik heb mevrouw maar een keer gezien'', aldus de klager. De accountant wordt verweten dat hij wist van de schimmige constructie maar niet ingreep. Hij kon zien dat de kosten bij het gezamenlijke bedrijf verrekend werden. Maar dat de opbrengsten naar het andere bijna gelijknamige bedrijf gingen. De accountant had inzage in de administraties van beide bedrijven. Hij trad niet op tegen deze vorm van fraude en dat wordt hem verweten.

Beide aandeelhouders raakten in conflict. Omdat ze uit elkaar wilden, was de vraag wat de waarde van de aandelen was. De accountant zou een waardering opgesteld hebben, zo was het verwijt. Dat terwijl hij van het conflict wist. “Hij vervulde hier een sleutelrol'', aldus de klagers. De accountant heeft alleen laten zien hoe een aandelenwaardering wordt opgesteld, reageerde zijn raadsvrouw Anna Kitslaar. 

Dat het document door de software als auteur de naam van de accountant kreeg, zegt niets over de inhoud van dat document. De raadsvrouw verduidelijkte de rol van de accountant. Het bedrijf van zijn vrouw had de opdracht aangenomen maar de accountant stelde niet de jaarrekeningen op. Ook deponeerde hij de stukken niet. Bovendien heeft de accountant nooit geweten van vermeend misleidende informatie in jaarrekeningen. De klager heeft medio 2018 al aangekondigd dat hij de accountant 'kapot wil maken'. De stap naar de tuchtrechter is onderdeel van zijn oorlogspad, aldus de advocaat.

De beklaagde zelf benadrukte dat hij zijn vrouw slechts van advies voorzag. “De opdracht was alleen het samenstellen van de jaarrekening en vennootschapsbelasting en dat deed mijn vrouw. Dat ik meekeek, is logisch. Ik deed dat met de betrokkenheid van een accountant en daar ben ik me bewust van geweest.'' 

De aandeelhouder die het bedrijf oprichtte met nagenoeg dezelfde naam heeft hij gevraagd dit te bespreken met de andere vennoot. Hij kon het die vennoot vanwege zijn geheimhoudingsplicht niet zelf melden. En ja, hij heeft geleerd van de gang van zaken. “Ik heb passie voor mijn vak en heb integriteit hoog in het vaandel staan. Door zo'n procedure als dit krijg je wel een deuk. Dit voel je, maar ik trek hier lering uit'', zei de beklaagde.

De uitspraak: Berisping voor accountant die zijn vrouw hielp

Gerelateerde artikelen