Ondernemer voelt zich meegezogen in conflict tussen accountants

Een kleine ondernemer in de gezondheidssector snapt er niks van. Hij wordt meegezogen in een conflict tussen accountants waar hij niets mee te maken heeft, maar moet mogelijk wel een dubbele rekening betalen, van maar liefst 16.500 euro. ‘Diefstal aan de voordeur’, briest hij voor de Accountantskamer. Hij klaagt er de oprichter van een maatschap aan, in zijn ogen de kwaaie genius.

De maatschap waar het om gaat verricht diensten voor de aangesloten maten, zoals automatisering, personeelszaken, pensioenbetalingen, leaseauto’s en een centrale bankfinanciering. Een van de maten bleef heel erg achter met betalingen, waarna het tot een ontvlechting is gekomen. Die ontvlechting heeft grote gevolgen voor de klanten van die accountant.

Pandrecht

Er is namelijk in de maatschap een pandrecht gevestigd, dat in dit geval ook is uitgeoefend. Het gaat in dit geval om pandrecht op debiteurenvorderingen. De klager heeft de betrokken accountant in de periode 2012/2013 keurig de rekeningen betaald, maar dat geld had naar de maatschap moeten gaan. Daar heeft de maatschap hem, en vele andere debiteuren, al in 2012 ook een brief over gestuurd, maar die zegt de  klager niet te hebben ontvangen. Hij zou pas vorig jaar op de hoogte zijn gekomen van het conflict waar hij ongewild in mee wordt getrokken.

Onfortuinlijk

De woordvoerder van de maatschap voert om te beginnen aan dat het niet de aangeklaagde oprichter is, die verantwoordelijk is voor de kwestie, maar de maatschap als geheel. En dan nog zou het niet gaan om de uitoefening van het beroep van de registeraccountant, die zelf niet bij de zitting aanwezig is. Ze toont begrip voor de ‘onsympathieke en onfortuinlijke zaak’ en voor de emoties van de klager. ‘Maar het is een zakelijke kwestie’. Ze zegt de klager meerdere keren gewaarschuwd te hebben dat hij niet aan zijn eigen accountant moet betalen, maar aan de maatschap. Inmiddels is de klager gedagvaard, de eerste zitting voor de rechtbank Gelderland is volgende week. ‘Die dagvaarding is zeker niet rauwelijks gekomen’. De maatschap heeft naar haar zeggen inmiddels drie ton geïncasseerd van debiteuren die in hetzelfde schuitje zaten.

Verbijsterd

De klager is intussen niet blij met de vragen die de Accountantskamer hem stelde: ‘Ik ben verbijsterd. Het lijkt wel alsof ik me moet verdedigen als een misdadiger, ik krijg gewoon geen hulp van instanties’. De Accountantskamer doet over tien weken uitspraak. ‘En dan spreken we niet uit of de vordering terecht is, maar of de betrokkene de beroepsregels heeft geschonden’, waarschuwt de voorzitter maar alvast.

Zaaknummer 15/400

[Door: Petra van Walraven / JPZ ]

Gerelateerde artikelen