Tevergeefs in beroep tegen PE-boete Accountantskamer

Een registeraccountant is tevergeefs in beroep gegaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) tegen een uitspraak van de Accountantskamer. De tuchtrechter had hem in 2013 een waarschuwing en een geldboete opgelegd vanwege het niet voldoen aan de PE-verplichting in 2011.

De Accountantskamer verklaarde op 9 december 2013 de klacht van de NBA gegrond dat de RA in het jaar 2011 geen PE-activiteiten heeft verricht als bedoeld in de Nadere voorschriften permanente educatie. De tuchtrechter legde de maatregel van waarschuwing op, alsmede een geldboete van 1000 euro. Met ingang van 7 juni 2014 is trouwens, naar aanleiding van een andere klacht, de inschrijving van de RA in het accountantsregister doorgehaald.

Het CBb komt in hoger beroep tot het oordeel dat de Accountantskamer terecht oordeelde dat de RA niet heeft voldaan aan zijn verplichting om in 2011 ten minste 20 PE-punten te behalen en als gevolg daarvan heeft gehandeld in strijd met het fundamentele beginsel van deskundigheid en zorgvuldigheid. Met de Accountantskamer is het CBb van oordeel dat niet gebleken is van omstandigheden op grond waarvan de RA niet is aan te rekenen dat hij niet heeft voldaan aan zijn PE-verplichtingen.
 
‘De enkele stelling van appellant ter zitting bij de Accountantskamer dat sprake is geweest van een medische en financiële overmachtssituatie acht het College daartoe ontoereikend. Appellant heeft berust in het besluit van klager van 26 november 2013 om hem geen volledige ontheffing te verlenen voor de jaren 2010-2012, terwijl bij dat besluit alle bij klager bekende medische gegevens over deze, toen reeds afgesloten, periode zijn betrokken. Gegevens die thans een ander licht op zijn medische situatie in 2011 kunnen werpen heeft appellant niet in geding gebracht, nog daargelaten dat hij dit voorafgaand aan het besluit van 26 november 2013 had behoren te doen. Het ontbreken van toereikende financiële middelen kan naar het oordeel van het College bovendien niet aangemerkt worden als een omstandigheid die het niet behalen van PE-punten kan rechtvaardigen. Van een werkzaam accountant mag onder alle omstandigheden worden verwacht dat hij zijn professionele deskundigheid middels permanente educatie op een niveau houdt dat is vereist om adequaat professionele diensten te kunnen verlenen,’ aldus het CBb in een op 29 juli gepubliceerde uitspraak.
__________________________________________________________________________

Permanente Educatie voor accountants
Wilt u nu, meer dan ooit, op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in uw vakgebied? Vindt u het cruciaal dat uw kennis en vaardigheden op peil zijn? Neem dan deel aan een opleiding van Alex van Groningen. Klik hier voor de agenda Permanente Educatie en verzeker u direct van een plaats. 

__________________________________________________________________________


Gerelateerde artikelen