RA houdt vast aan geheimhoudingsplicht: tuchtklacht

Een registeraccountant is aangeklaagd door een taxibedrijf, omdat hij weigert een opdrachtbevestiging van de Autoriteit Consument & Markt (ACM, voorheen NMa) aan het bedrijf te verstrekken. Zou de accountant dat wel doen, dan schendt hij zijn geheimhoudingsplicht ten opzichte van de toezichthouder, die ook nog eens contractueel is vastgelegd. ‘En dan hadden we hier gezeten met de ACM als klager. Hij wordt door de kat of de hond gebeten’, vatte de advocaat de situatie van betrokkene samen bij de Accountantskamer.

Boete

De taxionderneming heeft samen met een groep collega’s in de branche  in 2013 een boete gekregen van het toenmalige NMa van  ruim zes ton in verband met kartelvorming bij aanbestedingen. De RA was tijdens het onderzoek door de NMa gevraagd een rapport op te stellen over de financiële draagkracht van het bedrijf in verband met het bepalen van de hoogte van de boete.
 
Nodig voor nieuwe klacht

Dat rapport heeft het bedrijf van de ACM wel gekregen, maar de raadsman van de klager wil ook de bijbehorende opdrachtbevestiging zien. Hij wil namelijk weten of en welke norm is gehanteerd bij het financiële onderzoek, om de inhoud van het rapport te kunnen beoordelen en daar eventueel een klacht over in te dienen. De raadsman heeft bewust gekozen voor de weg van het tuchtrecht, in plaats van bijvoorbeeld een Wob-procedure (Wet openbaarheid van bestuur), om een uitspraak van de Accountantskamer te krijgen. Hij snapt niet wat er zo geheim is aan die opdrachtbevestiging.

Vraag ingetrokken

De betrokken accountant heeft van de ACM expliciet te horen gekregen dat hij niet ontheven wordt van zijn geheimhoudingsplicht en had dus geen keus. Een van de leden van de Accountantskamer vroeg hem nog wel welke norm hij heeft gehanteerd. Diens advocaat maakte echter bezwaar tegen het beantwoorden van die vraag, omdat dat immers in de geheim te houden opdrachtbevestiging staat. Nadat de kamer zich had teruggetrokken voor overleg, trok de tuchtrechter de vraag in.

Uitspraak wordt over twaalf weken verwacht.

[Zaaknummer 15/1293]

[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen