PwC: klacht in zaak Econcern te laat ingediend

Zijn de curatoren van het gefailleerde Econcern te laat in hun tuchtklacht jegens twee accountants van PwC? De accountants menen van wel. Vanaf het faillissement in mei 2009 kregen de curatoren de beschikking over alle documenten en hadden ze drie jaar de tijd om een klacht te formuleren, zei de raadsman van de gedaagden.
De vraag lag maandag voor tijdens een zitting van de Accountantskamer in Zwolle. Centraal staat de jaarrekening van 2007 van Econcern, een holding gespecialiseerd in hernieuwbare energie. Dat jaar boekte de onderneming een nettowinst van 85,8 miljoen euro. Het leeuwendeel hiervan – 78 miljoen euro – betrof de verwerking van een aandelenruil. Volgens curatoren Van Andel en Deterink was deze transactie gebaseerd op gemanipuleerde waarderingsrapporten. ,,PwC heeft de inhoud van deze waarderingsrapporten klakkeloos overgenomen en verzuimd deze met een professioneel-kritische houding te beoordelen”, zei de raadsvrouw namens de curatoren. Hadden de accountants echter voldoende onderzoek gedaan, dan was duidelijk dat Econcern 48 miljoen euro verlies had geleden, stelde ze. Econcern ging in juni 2009 failliet.
Of de tuchtklacht van de curatoren inhoudelijk door de tuchtrechter beoordeeld gaat worden, hangt af van de vraag of deze ontvankelijk is. Volgens PwC hebben de curatoren de klacht te laat ingediend. Vanaf het moment dat een klager op de hoogte is of kan zijn van een te beklagen handelen of nalaten van een accountant gaat een termijn van drie jaar lopen. Volgens de raadsman van PwC startte die termijn in mei 2009, toen beide curatoren als bewindvoerders van Econcern waren aangewezen. ,,Die termijn gaat niet pas lopen als alle conclusies zijn getrokken. Daar is die termijn juist voor bedoeld. Als je over alle informatie beschikt waarover de curatoren beschikten, en daarnaast over alle interne en externe rapporten, dan begint de termijn dan al te lopen.” In de loop van 2010 stelden de curatoren gerichte vragen aan de twee accountants. ,,Die vragen komen niet uit de lucht vallen”, zei de raadsman. ,,Dat zijn vragen van iemand die vermoedt dat er iets te onderzoeken valt.” Bovendien waren er al diverse publicaties in de pers geweest met vraagtekens over de gepresenteerde resultaten van Econcern. PwC is het overigens oneens met de conclusies van de klagers dat de twee RA’s onvoldoende controlewerk verricht hebben. 
Volgens curator Willem Jan van Andel kon hij niet meteen vanaf juni bij uitspreken van het faillissement alle 30 miljoen documenten gaan lezen in dit dossier. ,,Je moet eerst praten met mensen om zo inzicht te krijgen. Als deze klacht verjaard blijkt, dan moeten we voortaan de kat eerder een bel aanbinden alleen omdat ik met een onderzoek begonnen ben.” Volgens de curator werkt dat juist in de hand dat al voordat een onderzoek is afgerond een tuchtzaak wordt aangespannen, nog zonder hoor- en wederhoor. Volgens hem werd pas eind 2011 duidelijk dat de accountants onvoldoende controlewerk hadden verricht. Bovendien gaat het om een omvangrijk en zeer complex faillissement. Econcern bestond uit ondernemingen in 24 landen verspreid over vrijwel alle continenten met in totaal 1200 werknemers.
De Accountantskamer doet binnen 10 weken uitspraak over de ontvankelijkheid van de klacht. Mocht deze ontvangen worden, dan buigt de tuchtrechter zich eind deze zomer inhoudelijk over de zaak. 
 
Zaaknummers: (13/2393 en 13/2394)
 
Lees de uitspraak op: www.accountantweek.nl 
 
Michiel Satink / JPZ
Gerelateerde artikelen