Opvangen personeelstekort bedraagt 40 procent van adviesomzet

Bedrijfsleven en overheid trekken steeds sterker aan de organisatieadviessector voor het opvangen van het steeds verder oplopende personeelstekort in de eigen gelederen. Ruim 40 procent van de omzet van de 121.000 adviesbureaus in Nederland komt inmiddels uit deze zogenaamde ‘capaciteitsomzet’.

De economische impact van de organisatieadviesbureaus wordt steeds groter. In de sector zijn ruim 150.000 mensen werkzaam. Onderzoeksbureau Decisio heeft becijferd dat de totale omzet in de branche ongeveer 14 miljard euro bedroeg. Decisio deed onderzoek naar de toegevoegde waarde van de sector, in opdracht van de Raad van Organisatie Adviesbureaus (ROA).  

Krapte op arbeidsmarkt
De krapte op de arbeidsmarkt wordt ook in de organisatieadviessector steeds meer gevoeld. Ook omdat bedrijfsleven en overheid steeds meer noodzakelijke capaciteit inhuren in de organisatieadviessector. “De arbeidsmarkt is momenteel de grootste vijand van Nederland”, weet Johan van Triest, voorzitter van de ROA.

“Van de ondervraagde bedrijven geeft 18 procent aan te willen groeien, maar dat niet te kunnen doordat het niet lukt de geschikte mensen te vinden”, aldus Van Triest. “We zien dat nu 40 procent van de omzet van de bureaus uit capaciteitsondersteuning van bedrijfsleven en overheid komt. Wat dat betreft levert onze sector een belangrijke toegevoegde waarde aan de groei van de Nederlandse economie. Maar het is ook wel een trend waar we ons zorgen over maken.”

Complex
Volgens Van Triest dragen adviesbureaus graag bij aan het realiseren van doelen van opdrachtgevers. Dat doen zij op verschillende manieren. Denk hierbij aan het inzetten van adviseurs op veranderingen en projecten, maar ook aan het opleiden van mensen die in de toekomst het adviesvak verlaten en in allerlei sectoren in een vaste baan aan het werk gaan.
 
“Maar”, zo benadrukt de ROA-voorzitter, “de adviesopdrachten nemen toe in complexiteit en je ziet derhalve ook meer specialisaties ontstaan. Adviseren is een vak en daarvoor zijn professionele standaarden nodig en investeringen van professionals en hun werkgevers. Kwaliteit en onafhankelijkheid moeten gewaarborgd zijn. Als adviesbureaus te veel investeren in capaciteitsoplossingen van opdrachtgevers kan dat ten koste gaan van de kwaliteit op langere termijn. Schoenmaker, blijf bij je leest, is het devies.” 
 
Kwart van werkgelegenheid
Onderzoeksbureau Decisio heeft onderzoek gedaan naar de economische impact van adviesbureaus. Ruim 121.000 adviesbureaus zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Bij 90 procent van deze inschrijvingen betreft het een eenmanszaak. Eén procent van de ingeschreven adviesbureaus heeft meer dan tien medewerkers in dienst. Deze één procent realiseert maar liefst een kwart (26 procent) van de werkgelegenheid in deze sector.
 
De directe toegevoegde waarde van de grotere bureaus aan het Bruto Binnenlands Product (BBP) is 3,2 miljard euro en nog eens 0,9 miljard euro indirect. Samengevat hebben de organisatieadviesbureaus met meer dan 10 werknemers bijna 40 procent van de markt in handen, in termen van omzet, tegenover 16 procent in termen van werkgelegenheid.

Gerelateerde artikelen