Alfa draait goed maar de fusie met ABAB blijft noodzaak

Verkoop van de gebouwen heeft het winstcijfer van 2023 vertekend.

Alfa Accountants en Adviseurs heeft het jaar 2023 afgesloten met een netto omzet van 123 miljoen euro, 16 procent meer dan een jaar eerder. De organisatie, die aan de vooravond staat van een voorgenomen fusie met ABAB, telde eind vorig jaar 1200 medewerkers, een groei van honderd mensen.

  • De groei is gedeeltelijk veroorzaakt door overnames van O-twee en EB Portaal
  • Verkoop van gebouwen heeft het winstcijfer over 2023 vertekend
  • De kosten van digitalisering en de kwaliteitseisen stijgen snel

Het aantal vestigingen steeg naar 35. Deze groei werd deels gerealiseerd door de overnames van O-twee en EB Portaal. Het resultaat na belastingen is met 8 miljoen euro lager dan in 2022.

Maar de verkoop van gebouwen vorig jaar deed het winstcijfer beter lijken dan het eigenlijk was, biecht Alfa op. Daarnaast had de organisatie in 2023 te maken met hoge kosten in het kader van de voorgenomen fusie.

(tekst loop door onder het blok)

Vanaf het boekjaar 2025 moeten grote ondernemingen rapporteren volgens de Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD). Voor Alfa, sinds 2014 B Corp, geldt deze verplichting ook. Dde organisatie streeft naar een leidende rol, wil transparant communiceren en heeft de afgelopen jaren al stappen gezet om te rapporteren conform CSRD.

“We hebben het vorig jaar goed gedaan, maar voor de continuïteit op de lange termijn moet je vooruitkijken”, aldus Arnoud Bosch, lid van de Raad van Bestuur van Alfa. “We hebben ons de vraag gesteld: waar staan we over tien jaar, en wat hebben we daarvoor nodig? De investeringen in digitalisering stijgen, de lat op het gebied van kwaliteit komt hoger te liggen, we hebben de transitie naar duurzaamheid, we willen aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt. Als we goed op al die ontwikkelingen willen inspelen hebben we kritische massa nodig, aldus, aldus Arnoud Bosch.”

Gerelateerde artikelen