Heineken krijgt KPMG als accountant

Verplichte accountantswissel Heineken

Heineken heeft in de aandeelhoudersvergadering afscheid genomen van de accountant Deloitte. Het hoofd van het accountantteam dat Heineken moet controleren, gaf op de jaarlijke aandeelhoudersvergadering van de bierbrouwer voor het laatst een toelichting op de cijfers.

  • Accountants geven geen informatie over het toezicht op de accountantteams
  • Wervingsproces voor nieuwe accountant al geruime tijd geleden ingezet
  • Nieuwe accountant begint met excuses te maken aan aandeelhouders over gesjoemel met examens

Na meerdere jaren de huisaccountant van de beursgenoteerde onderneming te zijn geweest, schrijven bestuursregels voor dat het bedrijf een andere accountant krijgt. Formeel krijgt de accountant de opdracht van de aandeelhouders (en dus niet van het bestuur van de onderneming). Sinds enkele jaren is het gebruikelijk geworden dat bedrijven op aandeelhouders de accountant betrekken voor een toelichting op de gepresenteerde cijfers en de mogelijkheid om vragen te beantwoorden.

Lees ook:

Openheid gevraagd

Vanuit de aandeelhouders werden vragen gesteld aan zowel de vertrekkend accountant Deloitte als ook de nieuwe accountant KPMG, waarbij verwezen werd naar de examenaffaire bij het accountantskantoor van KPMG “in de traditie van de openheid van het bedrijf Heineken waaraan alle vragen gesteld kunnen worden”, aldus een van de aanwezigen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accounancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Examengesjoemel bij KPMG

Een recent onderzoek concludeerde namelijk dat binnen KPMG tot op het hoogste nivean gesjoemeld werd met examens die de jaarlijkse kwaliteit van de (register)accountants moeten waarborgen. Dit leidde niet alleen tot het opstappen van verantwoordelijken maar ook tot een Amerikaanse miljoenenboete aan het kantoor (-die de partners niet uit hun eigen verzekering mogen betalen). Onlangs pleitte de brancheorganisatie voor accountants voor een breder onderzoek naar de kwaliteit van examens en toetsen in de sector.

Starttraject KPMG

Één aandeelhouder vroeg om meer duidelijkheid en openheid over de accountantteams, die namens de aandeelhouders betrokkenen zijn bij de controle op de onderneming, ‘zoals bij sommige andere aandeelhoudersvergaderingen wel is gebeurd’.

Zowel de vertrekkend accountant Deloitte als de inkomend accountant KPMG wilde echter daar niets over openbaar maken. Wel maakte de accountant van KPMG zijn excuses over wat er bij zijn accountantskantoor mis is gegaan en gaf aan. Eerder deed KPMG dat ook al bij de jaarvergadering van ING. De voorzitter van de RvC gaf daarop aan dat het traject voor de keuze voor KPMG al ruim voor de eerste publicaties van de affaire werd gestart.

Gerelateerde artikelen