Duitse waakhond hekelt rol EY bij Wirecard-schandaal

Boetes tot drie ton voor kopstukken van het Duitse accountantskantoor.

EY heeft ernstige en herhaalde schendingen van professionele plichten begaan bij de boekencontroles van het ter ziele gegane betalingsbedrijf Wirecard. Dit concludeert Apas, de Duitse toezichthouder op de accountancy. Daarmee sluit de waakhond een jarenlang onderzoek af.

  • De Duitse toezichthouder op de accountancy heeft jaren onderzoek gedaan naar de rol van EY bij Wirecard
  • De uitvoering van de boekencontroles door EY van Wirecards jaarrekening was gebrekkig
  • Kopstukken van EY in Duitsland hebben de interne kwaliteitscontroles aan hun laars gelapt

Wirecard ging failliet in 2020 omdat de helft van de omzet 1,9 miljard aan kasgeld niet bestonden. EY had als controlerend accountant tien jaar lang de boeken goedgekeurd.

Apas bekritiseert de gebrekkige uitvoering van de controles van de jaarrekening door EY. De rapportage van de accountant was volgens Apas objectief onnauwkeurig.

Ook de interne kwaliteitscontroles van EY krijgen een veeg uit de pan. “Verschillende sleutelfunctionarissen” van EY hebben “meerdere professionele plichten geschonden” tijdens het kwaliteitscontroleproces.

Apas wil een aantal Duitse EY-kopstukken beboeten. De boetes variëren van 23.000 tot 300.000 euro per persoon. EY Duitsland zelf heeft een boete gekregen van een half miljoen en een verbod van twee jaar om nieuwe beursgenoteerde controleklanten aan te nemen.

Lees meer over EY en het Wirecard-schandaal

Gerelateerde artikelen