EY Duitsland legt zich neer bij straf voor Wirecard-schandaal

Het tweejarig verbod op nieuwe controleklanten gaat per direct in.

EY in Duitsland staakt het verzet tegen strafmaatregelen door de financieel toezichthouder in het Wirecard-schandaal. De Duitse financieel toezichthouder Apas legde EY vorig jaar een tweejarig verbod op voor het werven van nieuwe beursgenoteerde controleklanten

Ook kreeg EY een boete van een half miljoen euro voor ernstige tekortkomingen in de boekhouding van Wirecard, een Duits techbedrijf dat op op papier miljarden waard was, maar dat op financieel drijfzand was gebouwd. EY ontdekte er geen kwaad in en keurde de boeken goed. In 2020 ging het miljardenbedrijf failliet.

EY Duitsland zegt het niet eens te zijn met alle bevindingen van de Duitse waakhond, maar legt zich er toch bij neer. Dat betekent dat het verbod om nieuwe controleklanten te werven nu van kracht wordt. Het werd opgeschort in afwachting van het beroep dat EY zou aantekenen. 

De strafmaatregelen van de waakhond zijn niet de enige zaken die EY achtervolgen in Duitsland. Ook de curator eist geld van EY, ongeveer anderhalf mljard euro. Ook een aantal (voormalige) partners is aangeklaagd. Aandeelhouders van voormalige Wirecard eisen van EY financiële genoegdoening wegens schade in het Wirecard-debacle. De zaken zullen naar verwachting nog jaren slepen.

Het aantal controlecliënten van EY in de Dax 40-index van grote bedrijven is vorig jaar bijna gehalveerd, van elf naar zes. Grote klanten als Volkswagen en Deutsche Bank gingen weg bij EY. 

Lees ook: Waarom EY zo mild gestraft werd voor Wirecard-debacle

 

Gerelateerde artikelen