Onderzoek: Controle Wirecard door EY nalatig maar niet crimineel

EY opgelucht dat de financiële schade nu binnen de perken blijft.

De boekencontroles van EY bij het failliete betaalbedrijf Wirecard waren “op zijn minst” nalatig. In sommige gevallen was er zelfs sprake van grove nalatigheid. Maar crimineel was het niet. Dat staat in een nog niet gepubliceerd onderzoek door de Duitse accountantswaakhond Apas. De Financial Times onthult toch enkele details hieruit.

  • EY in Duitsland is al jaren verstrengeld in het enorme boekhoudschandaal bij techbedrijf Wirecard
  • De financieel toezichthouder heeft onderzocht in welke mate EY verwijtbaar heeft gehandeld.
  • Bij de constatering van crimineel gedrag dreigde er celstraf en miljardenclaims voor de accountant
  • Doordat crimineel gedrag niet is ontdekt onloopt EY Duitsland het risico op de allerzwaarste represailles

Volgens de toezichthouder zijn er echter geen criminele bedoelingen van EY aangetoond. De Britse zakenkrant meldt dan ook dat de opluchting groot is bij EY Duitsland. Op crimineel wangedrag staat in Duitsland drie jaar cel. Daarnaast had EY in dat geval het risico gelopen alle schade te vergoeden die door Wirecard is veroorzaakt. De rekening had in de vele miljarden kunnen lopen voor EY. Nu blijven de betalingen per claim beperkt tot vier miljoen euro.

Wirecard gold jarenlang als een van de meest succesvolle jonge techbedrijven, dat op het hoogtepunt in 2018 24 miljard euro waard was. In 202ging het bedrijf failliet toen duidelijk werd dat dat de helft van het bezit bestond uit gebakken lucht. 

Lees ook: EY in Duitsland beschuldigd van activa stripping wegens claims

 

Gerelateerde artikelen