Accountancybranche onderzoekt grootschalige examenfraude

Breder onderzoek naar examinering accountants

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) roept meer accountantskantoren op om te onderzoeken of medewerkers en partners betrokken waren bij examenfraude. Kantoren met minstens drie externe accountants hebben een brief ontvangen met deze oproep.

  • NBA dringt aan op breder onderzoek naar examenfraude.
  • KPMG Nederland treft schikking van 25 miljoen dollar.
  • Tuchtklachten over examenfraude tegen grote kantoren overwogen.

Het accountancyveld staat op zijn kop door een schandaal rond het delen van vragen en antwoorden bij verplichte toetsen voor accountants. Deze maand heeft KPMG Nederland een schikking van 25 miljoen dollar getroffen met een Amerikaanse toezichthouder vanwege dit type examenfraude.

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

NBA overweegt klachten tegen zes grote accountantskantoren

Naast KPMG Nederland zouden medewerkers van andere grote kantoren ook hebben valsgespeeld bij examens. De NBA overweegt tuchtrechtelijke klachten in te dienen tegen zes van deze kantoren vanwege “ernstige gevallen”, zoals gemeld door de organisatie eind februari.

Bij KPMG was er sprake van examenfraude die zich over een periode van minimaal vijf jaar uitstrekte. Honderden medewerkers binnen het accountantskantoor speelden elkaar de antwoorden toe van verplichte interne kennistoetsen. Deze toetsen zijn bedoeld om vakkennis en vaardigheden op peil te houden en werden ingesteld om de reputatie van accountants te verbeteren na enkele grote schandalen. De Amerikaanse toezichthouder voor accountants, de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB), legde KPMG een boete op van 25 miljoen dollar (23 miljoen euro) voor deze fraude. Dit is de grootste boete die de toezichthouder ooit in de VS heeft opgelegd. De partners van KPMG, die de aandeelhouders zijn van de accountantstak, moeten de boete gezamenlijk betalen.

Ook de voorzitter van de raad van commissarissen, oud-minister Roger van Boxtel, gaf toe te hebben gesjoemeld en vertrok bij het bedrijf. Het schandaal leidde ook tot het vertrek van topbestuurder Marc Hogeboom, die een persoonlijke boete van 150.000 dollar kreeg. Deze boete kan hij niet declareren bij een verzekering.

NBA onderzoekt mogelijke fraude bij kleinere kantoren

Op dit moment heeft de NBA nog geen aanwijzingen dat ook bij kleinere kantoren sprake is geweest van examenfraude, zo schrijft de organisatie. Niettemin benadrukt de NBA dat onderzoek nodig is om het vertrouwen in de accountancysector te behouden.

Gerelateerde artikelen