PwC US draait opdeling belastingpoot terug

De firma capituleert onder druk van boze partners van de belastingpraktijk.

PwC in de VS gaat van de belastingpoot weer een aparte businessunit maken. Daarmee draait de nieuwe topman van de Amerikaanse landenfirma een eerdere herstructurering terug. De adviestak van PwC US werd drie jaar geleden opgeheven en verdeeld over de accountancy en de adviestak.

  • PwC in de VS verdeelde drie jaar geleden de belastingpraktijk tussen accountancy en advies
  • Alle kandidaten voor de opvolging van Tim Ryan beloofden de splitsing ongedaan te maken
  • Outsiders vermoedden dat de opdeling een voorbode was van het splitsen van PwC US
  • Geen enkele landenfirma van PwC heeft het Amerikaanse voorbeeld gevolgd

Giggs treedt pas in juli aan als opvolger van Tim Ryan, maar hij heeft nu al beloofd de de fiscale tak in ere te herstellen. Tot drie jaar geleden was de belastingtak een autonoom bedrijfsonderdeel van PwC.

De huidige topman Tim Ryan roemde de opheffing van de fiscale tak als een “verandering die maar één keer in een generatie voorkomt”. Accountancy, compliance en belastingadvies werden door hem samengevoegd tot ‘trust solutions’.

Een deel van het fiscaal advies werd samen met overnameadvies ondergebracht bij ‘consulting solutions’.

De ingreep leidde tot een enorme onvrede bij de partners van de fiscale praktijk. Alle kandidaten voor de opvolging van Tim Ryan beloofden de opsplitsing van de fiscale praktijk te herzien. Tim Ryan, die het plan had doorgedrukt, gaat met pensioen.

Griggs gaat ook de labels ‘trust solutions’ en ‘consulting solutions’ schrappen. De vertrouwde termen ‘assurance’ en ‘advisory’ keren weer terug. Voor de splitsing van de diensten was de fiscale tak van PwC US goed voor ruim een kwart van de omzet van de Amerikaanse landenfirma.

Gerelateerde artikelen