Eerste accountant van Trumps mediabedrijf haakte snel af

Wanorde rond de boekencontroles van de Trump Media & Technology Group.

De eerste externe accountant die de boeken ging controleren van het mediabedrijf van Donald Trump, hield het al na een paar maanden voor gezien. Dat onthult de Financial Times, na een eerdere publicatie over de derderangs accountant waarmee het mediabedrijf nu werkt.

  • WithumSmith+Brown werd in 2021 ingeschakeld als extern accountant door TMTG
  • Eind 2021 haakte het accountantskantoor af vanwege Trumps reputatie als zakenman
  • Het mediabedrijf wendde zich tot een louche accountant die te klein was voor het berijf

De Trump Media & Technology Group (TMTG) schakelde in 2021 het accountantskantoor WithumSmith+Brown in om de jaarrekening te controleren. Dat was vlak nadat Trumps mediabedrijf was opgericht. Maar tegen het einde van het jaar haakte het accountantskantoor af. Het wilde niet geassocieerd worden met een zakelijke onderneming van de voormalige president, aldus de FT. 

In die tijd kwam er steeds meer kritiek op de zakelijke aangelegenheden van Trump. De procureur-generaal van New York was een onderzoek gestart dat leidde tot de aanklacht en veroordeling van de Trump-organisatie wegens fraude. Mazars, de voormalige accountant van de Trump-organisatie, zei begin 2022 dat er niet langer vertrouwd kon worden op tien jaar aan financiële rapportages van de Trump-organisatie.

Voor de krant verklaart het opstappen van de eerste accountant waarom TMTG uiteindelijk met een veel kleiner accountantskantoor werkte dat niet past bij een spraakmakend bedrijf als TMTG. BF Borgers is een klein accountantskantoor in een buitenwijk van Denver, dat herhaaldelijk op de vingers is getikt door toezichthouders vanwege de slechte kwaliteit van zijn controlewerkzaamheden. Er werken tien accountants. Borgers werd in januari 2022 aangesteld voor een fee van 150.000 dollar voor de eerste jaarlijkse boekencontrole.

Lees hier over BF Borgers, het accountantskantoor dat de boeken van het social media-bedrijf van Donald Trump controleert. Het behoort tot de slechtste accountantskantoren in de VS. In Canada mag het kantoor al geen nieuwe klanten meer aannemen. In Colorado is de eigenaar beboet.

In maart is TMTG naar de beurs gegaan. De koerssprong leidde tot een opwaardering van het bedrijf tot 14 miljard dollar. Sindsdien is de waarde meer dan gehalveerd. 

 

Gerelateerde artikelen