Accountant van mediabedrijf Trump is berucht in heel Amerika

BF Borgers ligt overhoop met allerlei waakhonden in de VS en Canada.

BF Borgers, het accountantskantoor dat de boeken van het social media-bedrijf van Donald Trump controleert, behoort tot de slechtste accountantskantoren in de VS. In Canada mag het kantoor al geen nieuwe klanten meer aannemen en in Colorado is de eigenaar beboet.

Twee controleleiders zijn in de afgelopen jaren geschorst door toezichthouder PCAOB. Alle 21 onderzochte controledossiers die de toezichthouder onderzocht zaten vol fouten. Jaarrekeningen waren niet goed gecontroleerd en het controlebeleid was onvoldoende getest. 

  • BF Borgers, het accountantskantoor van het mediabedrijf van Donald Trump, staat bekend als zeer slecht
  • De accountantspraktijk haalt met lage tarieven veel meer controleklanten binnen dan het aankan
  • Alle controledossiers zitten vol fouten, er is al een boete uitgedeeld en in Canada mag BF Borgers geen klanten meer aannemen

Dit meldt de Financial Times. BF Borgers kwam in het nieuws toen de controlerend accountant onlangs waarschuwde dat de Trump Media & Technology Group (TMTG) in een mum van tijd blut kan raken. Dit bedrijf is eind maart naar de beurs gegaan. De boeken worden sinds 2022 gecontroleerd door BF Borgers. De accountant tekende twee jaarrekeningen.

BF Borgers is opgericht in 2009 opgericht door voormalig IT-consultant Ben Borgers, die na een korte loopbaan bij Grant Thronton zijn eigen accountantskantoor opende. TMTG, het moederbedrijf van het sociale netwerk Truth Social, is de meest bekende klant. 

Het is slechts een van de ruim 170 Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven die BFBorgers in een korte tijd als klant heeft aangenomen. BF Borgers geldt volgens de Financial Times als het meest productieve accountantskantoor voor Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. 

Ben Borgers heeft volgens het onderzoeksbureau Ideagen Audit Analytics afgelopen jaar persoonlijk 143 controlerapporten voor beursgenoteerde bedrijven ondertekend, vijf keer meer dan welke andere Amerikaanse accountant dan ook.

BF Borgers is nu qua aantal klanten het achtste accountantskantoor in de VS. Maar toezichthouders waarschuwen dat het accountantskantoor meer klanten aanneemt dan het aankan.

Het kantoor werkt vanuit een kantoorgebouw van één verdieping, met slechts vijftig medewerkers, van wie slechts tien gecertificeerde accountants zijn. Ondanks de groei heeft het BF Borgers geen extra accountants aangenomen, aldus toezichthouder PCAOB. Het kantoor mikt op kleinere bedrijven die de hoge tarieven van accountants niet kunnen of willen betalen.

Volgens de waakhond beperkt BF Borgers zich niet tot opdrachten die passen bij de aard en omvang van het kantoor. “Leiderschap lijkt de groei van de onderneming niet voldoende in evenwicht te brengen met het waarborgen van de auditkwaliteit”, aldus een rapport van de PCAOB.

 

Gerelateerde artikelen