Ondernemer zou fiscus voor 2 ton opgelicht hebben met valse facturen

In totaal zou een ondernemer uit Nijmegen voor twee ton aan BTW onterecht als voorbelasting hebben afgetrokken. Zijn boekhouding zat vol facturen van bedrijven die al jaren terug op de fles waren gegaan.

Michiel Satink

Een zogeheten klikbrief die bij de Belastingdienst op de deurmat viel, bracht de FIOD op het spoor van de 57-jarige Nazar M. uit Nijmegen. De anonieme schrijver van die brief repte over illegale Soedanezen die door Nazar als bezorger van reclamefolders werden ingezet. Ze werden vermoedelijk zwart uitbetaald. De ondernemer kreeg een bestuurlijke boete omdat zeker in één geval belastingpapieren waren ingevuld voor een werknemer waarbij een vals identiteitsbewijs was gebruikt. ,,We hebben een bijeenkomst gehad met de boekhouder en mensen van de Belastingdienst en daar werd ons uitgelegd dat de papieren niet correct waren en dat we onmiddellijk moesten stoppen met de samenwerking met hem'', zegt Nazar hierover tegen de strafrechters in Zwolle. ,,Dat hebben we ook gedaan en die persoon heb ik sindsdien nooit meer gezien.''

 

Intussen werd ook een boekenonderzoek gedaan. Al snel bleek daar veel niet te kloppen. ,,Tientallen facturen bleken vals, dat was makkelijk op het eerste oog te zien'', zei de officier van justitie. De boekhouder en later zijn opvolger was dat kennelijk niet opgevallen. Het bezorgbedrijf van Nazar, NAN Distribution, zou de bezorging van folders hebben uitbesteed aan onder meer De Folderman BV. Maar hoe kan een bedrijf dat al op 9 december 2014 failliet ging, in 2020 folders hebben bezorgd namens het bedrijf van Nazar? Ook Green Zorg BV zou facturen gestuurd hebben aan en, net als De Folderman, contante betalingen hebben ontvangen van Nazar. Maar dat bedrijf was al op 20 september 2017 opgeheven.

 


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

 

De opvallendste fout was een schrijffout die in de facturen van onder meer Green Zorg, De Folderman en facturen van zeker nog twee bedrijven voorkwam. Al deze facturen, opgemaakt op de computer van Nazar, sloten af met 'met vriendlijke groet'. Bovendien was alles contant betaald. ,,Het is maar wat het makkelijkste is'', zei Nazar zelf over die contante betalingen. Dat die facturen allemaal van zijn bedrijfscomputer afkomstig waren, was ook omdat dit makkelijker was. Bezorgers telden de folders, maakten dan op zijn pc een factuur en draaiden die uit. Maar waarom zou een verderop gelegen garagebedrijf ook op die computer zijn facturen uitdraaien, vroegen de rechters.

 

Toen de FIOD Nazar aan de tand wilde voelen over zijn toch wel dubieuze administratie, bleek de vogel gevlogen. Zijn boekhouder, die Nazar aan de lijn had terwijl die in het buitenland verbleef, waarschuwde hem. ,,Door de FIOD was gezegd dat er gefraudeerd was met uitgaande facturen. Hij vroeg me wat de consequenties waren en ik legde hem uit dat als hij niet naar Nederland zou komen, hij ergens op de grens zou worden opgepakt. Ik zei hem: meld je gewoon'', zo verklaarde de boekhouder aan de politie. Na een Europees opsporingsbevel werd de verdachte in december 2022 in Polen opgepakt en naar Nederland overgebracht. Hij zat 147 dagen in voorarrest in wat volgens Nazar een groot misverstand is: hij weet niets van fraude.

 

Twee andere wel bestaande bedrijven, die ook door Nazar contant betaald zouden zijn, kennen hem niet of merkten op dat deze facturen niet van hen waren. Bovendien ontbrak in alle facturen een bankrekeningnummer. Met de valse facturen zou de Nederlandse schatkist 2 ton zijn misgelopen, zei de officier van justitie. Niet deze al niet meer bestaande bedrijven waren de bezorger van zijn folders, maar vermoedelijk waren dat de illegale Soedanezen. Dat zou verklaren dat hij in 3 jaar tijd zeker 9 ton aan contant geld had opgenomen. Ook had hij diverse identiteitsbewijzen thuis liggen. De officier eiste 18 maanden cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Nazar zit sinds mei vorig jaar niet meer vast, maar draagt wel een enkelband omdat er vrees is dat hij naar het buitenland vlucht. Het OM wil dat hij bij de uitspraak meteen weer vast komt te zitten.

 

Advocaat David Dekker vroeg om vrijspraak. Niet hij ,,maar juist die bedrijven hadden er belang bij valse facturen op te stellen. Want ze werden meteen contant uitbetaald.'' Leveranciers en medewerkers liepen zijn bedrijf plat en konden gewoon bij zijn computer om daar zelf de facturen op te stellen. Belastingaangiftes zijn nooit door hem bewust fout opgesteld, aldus de raadsman. Nazar vreest de gevolgen van een terugkeer naar de cel. ,,Dan zijn mijn toekomst en dat van mijn gezin verwoest.''

 

De rechtbank doet uitspraak op 7 maart.

Gerelateerde artikelen