Tuchtrecht: Accountant verdedigt integriteit tegen aanname prijsverlaging

Kan de accountant openheid geven over waardering assets?

zaaknummer: 23/2298

door: Michiel Satink

Een ‘bezorgde burger’ meent dat een accountant bij het beoordelen van de continuïteit van een leasebedrijf in Tesla’s rekening had moeten houden met ‘de forse prijsverlagingen’ van dit automerk. ,,Er was geen enkele twijfel aan de continuïteit”, reageerde de accountant.

Hoe verweer je je tegen aannames als je, vanwege je geheimhoudingsplicht, niet eens tot in detail uit de doeken mag doen hoe je de jaarrekening van leasemaatschappij MisterGreen hebt gecontroleerd?

De aangeklaagde accountant worstelde zichtbaar met dit dilemma bij de Accountantskamer. De klager is een ‘bezorgde burger’, die opvallend veel negatieve artikelen verspreid over autobouwer Tesla, zo merkte de advocaat van de accountant al op. Deze burger meent dat de accountant de forse prijsdalingen van Tesla’s mee had moeten nemen in de continuïteitsparagraaf. ,,De door MisterGreen geformuleerde continuïteitsaanname is misleidend”, vond de klager.

MisterGreen is een snelgroeiend leasebedrijf in tweedehands Tesla’s. De klager, auteur van onder meer beleggingsboeken en ‘onafhankelijke bezorgde burger’, heeft geen banden met dit bedrijf of met de accountant. Uit eigen beweging diende hij een tuchtklacht in omdat volgens hem bij de controle van de jaarrekening 2022 van MisterGreen ten onrechte niet is gekeken naar de forse prijsverlagingen van Tesla. Dat moet van grote invloed zijn op de waarde van het wagenpark van MisterGreen, redeneert hij. ,,In het verweer noemt hij niet of hij onderzocht heeft of restwaardes van vergelijkbare auto’s na de prijsverlagingen lager waren dan ervoor. Alles wijst er daarom op dat hij dit onderzoek niet gedaan heeft”, aldus de klager over het werk van de accountant.

Voor de waardering gebruikte de accountant het programma Autotelex. Een waardebepalingsmethode waar de bezorgde burger vraagtekens bij plaatst. Hij noemt de controles van de accountant ,,te beperkt en daarmee onzorgvuldig en onprofessioneel”. Hij noemt ook de waarderingen die uit Autotelex rollen onbetrouwbaar. Hij verwijst onder meer naar autoverhuurder Hertz die, door prijsverlagingen van Tesla, grote verliezen leed door lagere restwaardes.

Maar hoe moet de accountant reageren ,,op een willekeurige derde die op basis van krantenartikelen suggereert dat er discontinuïteit heerst bij MisterGreen?” wierp advocaat Martijn Jansen als vraag op. Zijn cliënt zou zijn geheimhoudingsplicht schenden als hij gedetailleerd ingaat op de klacht. ,,Het lijkt er bovendien op dat deze klacht onderdeel is van een bredere strategie om de aandelenwaarde van Tesla te drukken voor eigen financieel gewin. Daarvoor lijkt mij het tuchtrecht niet bedoeld.” En hoezo zouden er twijfels zijn over de continuïteit? De onderneming groeit, toont positieve resultaten en heeft voldoende mogelijkheden tot financiering. ,,Dan twijfels over de continuïteit uitspreken komt neer op onjuiste verslaggeving”, aldus de advocaat. ,,Mijn cliënt heeft geen enkele reden te veronderstellen dat de banken de financiering niet met ten minste nog een jaar willen verlengen.”

Naast Autotelex gebruikte de accountant meer bronnen. Er was geen reden aan de waardes daarvan te twijfelen. De accountant reageerde geprikkeld, ook op de stelling van de klager dat hij er alleen zit voor zijn opdrachtgever. ,,Ik ben openbaar accountant, enig andere houding past daar niet bij.” Bovendien zijn zeer recent de prijzen van tweedehands Tesla’s juist weer gestegen. ,,Je kan niet zomaar stellen dat een prijsverlaging direct gevolgen voor de solvabiliteit heeft.” Hij staat nog altijd 100 procent achter zijn goedkeurende verklaring. ,,En ik zou dat morgen zo weer doen.”

Uitspraak van de tuchtrechter over circa 12 weken.