OM: accountant tilde fiscus voor 6,9 miljoen euro

Een registeraccountant uit Zuid-Holland heeft volgens het Openbaar Ministerie de Belastingdienst opgelicht voor 6,9 miljoen euro. De accountant zou schuld bekend hebben en is inmiddels uitgeschreven.

Dat bleek vrijdagmiddag tijdens de tuchtzaak die het Functioneel Parket van het OM tegen de man heeft aangespannen. Over de jaren 2009 tot en met 2013 zou de accountant 6,9 miljoen euro onterecht hebben teruggevraagd van de fiscus. De Belastingdienst betaalde netjes uit. Vanwege verjaring valt hem tuchtrechtelijk te verwijten het onterecht terugvragen van 5,8 miljoen euro aan voorbelasting. De accountant vulde de voorbelasting elke maand consequent te hoog in namens de klanten die hij vertegenwoordigde. Het geld gebruikte hij om andere gaten te dichten, aldus het OM. Zo verstrekte hij met dat geld leningen aan ondernemers die hem vervolgens niet terugbetaalden.

Volgens de klager ging de RA geraffineerd te werk. De medewerkers van zijn kantoor zouden zijn misleid via nepmails van zijn klanten, gefabriceerd door de accountant zelf. Tijdens verhoren door de FIOD bekende de man. Hij zei te hopen op ‘betere tijden’ zodat hij ‘de lening van de fiscus’ weer kon terugbetalen. Volgens het OM gaat het hier om grootschalige BTW-fraude waarbij de gedaagde iedere maand opnieuw een wilsbesluit nam. Hij heeft het accountantsberoep fors in diskrediet gebracht. Hoewel de RA zich heeft laten uitschrijven vindt het OM dat collega-accountants maximaal beschermd moeten worden tegen een mogelijke terugkeer. Het OM acht alleen de zwaarst mogelijk door de tuchtrechter op te leggen sanctie passend.

Tegen de accountant, die vrijdag niet voor de tuchtrechter verscheen, is ook een strafzaak aangespannen. De tuchtrechter doet deze zomer uitspraak.

(Zaaknr. 16/137)

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen