Nieuwe accountant voor Trump Media komt uit BDO-gelederen

De vorige accountant is geschorst omdat de controledossiers wemelden van de fouten.

Trump Media & Technology Group (TMTG), het mediabedrijf waarin de oud-president een groot aandeel bezit, heeft een nieuwe externe accountant in de arm genomen. Het gaat om Semple, Marchal & Cooper uit Arizona, dat zich als onafhankelijk accountantskantoor heeft aangesloten bij het netwerk van BDO.

  • De vorige controlerend accountant van Trumps mediabedrijf is geschorst wegens broddelwerk
  • Bij elf controledossiers van Semple, Marchal & Cooper werden slechts twee foutjes gevonden
  • 350 beursgenoteerde bedrijven hebben na de schorsing van BF Borges moeite om een nieuwe accountant te vinden

De nieuwe accountant was nodig nadat de vorige accountant, BF Borges, is geschorst door de waakhond SEC wegens enorm veel fouten. In alle controledossiers zaten zoveel fouten dat de toezichthouder spreekt over fraude. Trump Media is het mediabedrijf waar Truth Social onder valt, het social medium van de voormalige president.

Volgens de database met inspectierapporten van de accountantcywaakhond PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board) werden tussen 2009 en 2021 elf van de audits die door de PCAOB zijn beoordeeld slechts twee fouten gevonden die niet al te ernstig bleken. De ‘error rate’ die de waakhond er op nahoudt was 18 procent.

Semple, Marchal & Cooper is de derde accountant van TMTG. De eerste was WithumSmith+Brown die in 2021 aantrad, maar er binnen een jaar alweer de brui aangaf.

Door de schorsing van de ‘Trump-accountant’ zouden in de VS ongeveer 350 beursgenoteerde bedrijven zonder accountant zitten. De Financial Times denkt dat het moeilijk is voor deze bedrijven om een nieuwe accountant te vinden. Veel kleine accountantskantoren zouden zich hebben teruggetrokken uit de controlemarkt voor beursgenoteerde bedrijven. Grotere kantoren zouden geen trek hebben in kleine beursfondsen.

 

Gerelateerde artikelen