Minder signalen van onrechtmatig gebruik accountantstitel

In 2016 heeft de NBA 81 signalen ontvangen over vermoedelijk onrechtmatig titelgebruik. Bijna de helft minder als de jaren ervoor. In 2015 ging het nog om 173 signalen, in 2014 waren dat er 179.

Sinds 1 september 2015 is de werkwijze van de NBA bij onrechtmatig titelgebruik gewijzigd. Eerder schreef de NBA de kantoren of personen zelf aan als er sprake was van mogelijk onrechtmatig titelgebruik.

Pas als er geen gehoor werd gegeven aan het verzoek om over te  gaan tot staken van het gebruik van de accountantstitel, deed de beroepsorganisatie hiervan melding bij de Belastingdienst/Bureau Economische Handhaving (BEH).

Vanaf 1 september 2015 vindt er na kort onderzoek meteen melding plaats bij de BEH. Zij besluiten vervolgens of er sprake is van onrechtmatig titelgebruik. Dit besluit volgt vaak na overleg.  Ook besluit het BEH of er een bestuurlijke boete of een last onder dwangsom opgelegd wordt.

Bestuurlijke maatregel

De BEH heeft afgelopen jaar in 75 gevallen onderzoek gedaan naar personen en ondernemingen die mogelijk onrechtmatig gebruik maken van de accountantstitel. In 7 gevallen heeft BEH verzocht om een bestuurlijke maatregel op te leggen. De opgelegde bestuurlijke maatregelen bestonden uit 7 lasten onder dwangsom en 1 boete.

Lees ook:

(NBA)

Gerelateerde artikelen