Koop van bedrijf bron van ellende voor accountants

De koop van een onderneming in ventilatieroosters bleek voor een aantal accountants niet alleen een kat in de zak. Het leidde ook tot een geschil met een van de partners die een tuchtzaak aanspande.

Via een externe relatie kochten vier eigenaren van een accountantskantoor de onderneming. Een foute keuze, bleek later. Het bedrijfje leverde slechts 300 euro per jaar op en ze wilden er allemaal dolgraag vanaf. Ze besloten dat een verkoopprijs van 9.000 euro reëel is. Maar alleen al het octrooi voor de roosters was door de klager voor 45.000 euro aangeboden, zei zijn gemachtigde. “Ze moesten weten dat de werkelijke waarde van de onderneming aanzienlijk hoger was." Dat moest onder meer blijken uit een eerdere verkooppoging, gedaan door de klagende partner met wie de beklaagden gebrouilleerd zijn geraakt. Een van de belangrijkste klachten is dat het kantoor professioneel betrokken was bij de onderneming. Een werknemer werd ingezet om de cijfers op te stellen. En dat wordt ten stelligste ontkend door het kantoor, aldus de klager, die daardoor leugens verspreidt.

Volgens de raadsman van de drie beklaagde accountants wekt de tegenpartij de suggestie dat zijn cliënten “maar wat aan het rommelen zijn". “Het klopt dat klager zelf heeft geprobeerd de activa verkocht te krijgen. Maar dat voorstel werd nooit aanvaard. Bovendien was de voorraad toen veel hoger." Ook wordt de accountants verweten informatie niet verstrekt te hebben. Maar dat konden ze niet omdat die informatie er helemaal niet was. De beklaagden blijven erbij dat er geen professionele relatie tussen het kantoor en de onderneming in ventilatieroosters was. De betrokkenen kochten het bedrijf als privépersoon. “De accountants hebben een opleiding gehad en kennis verworven. Als het zo is als de klager stelt dan zou elk gebruik van die kennis kunnen leiden tot een tuchtklacht. Ook als een accountant een bonnetje krijg bij de Albert Heijn waarop iets staat dat niet klopt."

De klager wil dat de bewuste werknemer en twee van de beklaagde accountants gehoord worden. De Accountantskamer neemt daar later een besluit over. Vonnis over circa 10 weken.

(Zaaknrs. 16/80, 16/81, 16/82, 16/83)

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]
 

Gerelateerde artikelen