Klacht: accountant had dementerende man moeten beschermen

De nieuwe vriendin van hun oude, bedlegerige vader plunderde met diens toestemming zijn bankrekening. Meer dan 237.000 euro van zijn vermogen verdween in handen van deze vrouw. Drie dochters van de inmiddels overleden man klaagden vrijdag diens accountant aan. Want zij had hun vader in bescherming moeten nemen.

Sterker nog: de accountant profiteerde ook van de warrige conditie van hun vader door steeds hogere rekeningen in te dienen. Dit betoogden de drie klagers vrijdag bij de Accountantskamer. De accountant was ingehuurd om op integere manier de administratie van de vader te behartigen. “We dachten dat zijn financiële zaken goed geregeld waren. Niets was minder waar”, aldus een van de klagende dochters. Onder toeziend oog van de accountant nam de nieuwe vriendin van hun vader grote sommen geld op. Voor in totaal tienduizenden euro's werd aan luxe artikelen gekocht. “Vader was lichamelijk en geestelijk een ziek man. Hij had geen zicht op zijn financiën. Dat de accountant er niets van merkte is zeer ongeloofwaardig.” De accountant wordt verweten dat ze niet aan de bel trok. Ze had moeten zien dat in de laatste anderhalf jaar van het leven van hun vader 237.000 euro verdween. De accountant faciliteerde dit zelfs door hoge rekeningen te sturen. “In 2013 een rekening van 16.000 euro. Dat was vele malen hoger dan gebruikelijk.” Hun vader werd niet beschermd.

Volgens advocaat Tjitske Cieremans wordt de accountant ongewild betrokken in een geschil dat speelt in de familiesfeer. De vader was niet handelingsonbekwaam en de accountant bestrijdt dat ze misbruik maakte van de situatie. “Misschien waren er periodes van verwarring. Maar als mijn cliënt er was, dan zat hij er goed bij en wist wat er speelde.” Voor de accountant was de vader niet anders dan een oudere man met fysieke beperkingen. “Hij was ook kritisch, zag de rekeningen en stelde daar vragen over.” Het stond de man vrij geld uit te geven waaraan hij wilde. En de accountant was er om assistentie te verlenen als hij dat wenste. Aldus de raadsvrouw. “De accountant was er niet voor de dochters en ook niet om voor hen het vermogen te beschermen. De dochters hebben de accountant daar ook niet om gevraagd.” De klagers menen dat de accountant verplicht was de vele opnames van de vriendin van vader te melden. Maar de gedragsregels beletten haar dat te doen: ze had immers een geheimhoudingsplicht. “De vader wilde ook geen inmenging in zijn administratie door zijn dochters.”

Volgens medische rapporten zouden symptomen van dementie bij de man al aanwezig zijn vanaf 2011. En vanaf 2013 kwam dit permanent tot uiting. Toch merkte de accountant hier niets van, vroeg de voorzitter? Ze beaamde dat. Volgens de dochters lag hun vader in die tijd al hele dagen in bed. De accountant had hem echter nooit in bed gesproken.

Vonnis over 15 weken.

(Zaaknr. 17/674)

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

Gerelateerde artikelen