Frauderende administrateur niet uit beroep gezet

Een belastingconsulent uit Nooitgedacht heeft een maand cel voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur gekregen voor jarenlange belastingfraude.

De eis van de officier om de man voor twee jaar uit het beroep te zetten, werd niet gevolgd door de rechtbank.

Dat bleek donderdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. Het bedrijf van de 56-jarige Hendrik D. stond in de landelijke top 25 van slechtst presterende administratiekantoren, aldus het Openbaar Ministerie. De archiefkasten van zijn administratiekantoor lagen bezaaid met paperassen, bleek toen de FIOD langs kwam. Bij een controle kon hij geen papieren dossier overhandigen. Later gaf hij aan dat hij krap bij kas zat. Daarom besloot hij met aangiften te rommelen om zo minder belasting te hoeven betalen.

De rechtbank acht jarenlange belastingfraude bewezen. Met de fraude zou hij betaling van 60.000 euro aan belastinggeld uitgespaard hebben. Hem werd verweten de fiscus 'als bank' gebruikt te hebben. Opvallend is dat een dochterbedrijf van D. – een accountantskantoor – al eerder over de schreef ging. Dit accountantskantoor kreeg een naheffing van de fiscus van 65.000 euro en een boete van ruim 16.000 euro.

Tegen de man was een maand cel voorwaardelijk en een taakstraf van 180 uur geëist. De rechtbank ging opvallend genoeg niet mee in de eis van de officier van justitie om de man twee jaar uit het beroep te zetten. Hierover zei de consulent al dat hij zonder werk zijn schuld bij de fiscus niet weg kan werken.

Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

Gerelateerde artikelen