Celstraffen voor belastingfraude in Franeker

De 49-jarige eigenaar van het bedrijf Pro XS uit Franeker heeft een jaar cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk gekregen.

Over deze zaak schreven wij:
Verdachte grootschalige fraude wijst naar zijn accountant

Bij het bedrijf werd voor tonnen witgewassen en werd de fiscus getild, oordeelde de rechtbank in Zwolle.

Dat bleek donderdagmiddag uit het vonnis van de rechtbank. Pro XS, dat onder meer de koelsystemen voor supermarktketen Lidl verzorgt, kwam in de problemen toen een dochterbedrijf in 2012 failliet ging. Directeur Hans van der M. vertelde de rechters dat hij op aangeven van zijn accountant met opvallende constructie kwam omdat de Rabobank 'achter zijn geld aan zat'. Boven zijn BV's kwam een stichting te staan met zus aan het hoofd. Ook werden tonnen overgemaakt op de bankrekeningen van de vrouw van de directeur, de 41-jarige Paulien K., en zijn ex-vrouw Geertje D. (51). Alles met als doel dat de bank niet aan het geld kon komen. Als Pro XS geld nodig had bijvoorbeeld om lonen uit te keren, maakte K. een bedrag over zodat het bedrijf kon betalen.

Valse aangiftes
Na een anonieme tip kwam de FIOD grootschalige fraude op het spoor. Dat het bedrijf de fiscus oplichtte met grote aantallen valse facturen heeft Van der M. altijd ontkend. Maar met het naar zijn vrouw en ex-vrouw overmaakte geld werden privé-uitgaven betaald. Terwijl dat geld aan het bedrijf toebehoorde. Ook werd omzet verzwegen om zo lagere belastingen te hoeven betalen. Vervolgens werden belastingaangiftes vervalst, met hetzelfde doel, zo achtte de rechtbank bewezen. Tegen de man was 20 maanden cel geëist.

Ook zijn vrouw Paulien K. (41), die meewerkte aan het wegsluizen van de omzet, stond terecht. De rechtbank achtte haar schuldig aan het witwassen van bijna 424.000 euro. Zij kreeg een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden en een taakstraf van 200 uur opgelegd. De ex-vrouw van Van der M., de 51-jarige Geertje D., waste een slordige 542.000 euro wit. Ze kreeg dezelfde straf als K. Voor het plegen van belastingfraude en het het plaatsen van valse stukken in de administratie kreeg Pro XS een boete van 4 ton, waarvan 150.000 euro voorwaardelijk.

Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

Gerelateerde artikelen