Brussel maant Griekenland inzake omzetting auditregels

De Europese Commissie dringt er bij Griekenland op aan de in de hele EU geldende voorschriften inzake audits om te zetten.

De auditrichtlijn (Richtlijn 2014/56/EU) betreffende de wettelijke audits van jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen bevat een aantal regels op het gebied van audits. De richtlijn wijzigt Richtlijn 2006/43/EG en heeft tot doel de auditregels verder te harmoniseren op EU-niveau om te zorgen voor meer transparantie en voorspelbaarheid van de vereisten die op auditors van toepassing zijn en om hun onafhankelijkheid en objectiviteit bij het uitvoeren van hun taken te verbeteren. De regels bevatten met name de voorwaarden voor de goedkeuring en de registratie van personen die wettelijke audits uitvoeren en bevatten een kader voor het overheidstoezicht dat op hen wordt uitgeoefend.

De lidstaten hadden tot 17 juni 2016 de tijd om deze voorschriften in nationaal recht om te zetten. Aangezien de Griekse autoriteiten de oorspronkelijke termijn hebben laten verstrijken, heeft de Commissie hun in juli 2016 een aanmaningsbrief gezonden. Het verzoek van vandaag is gedaan in de vorm van een met redenen omkleed advies. Als Griekenland zijn verplichtingen niet binnen twee maanden nakomt, kan het voor het Hof van Justitie van de EU worden gedaagd.

Gerelateerde artikelen