Bridge Bond klaagt over declaratie accountant

Bij de Nederlandse Bridge Bond snappen ze er niks van. Jaren heeft een gerenommeerd kantoor (PwC) zijn jaarrekeningen gecontroleerd en goedgekeurd, en nu eiste een nieuwe registeraccountant aanvullende informatie over balansposten. Het leidde tot een klacht bij de Accountantskamer. Niet over de vakinhoudelijke kwestie, maar over de declaratie die de nieuwe accountant heeft ingediend voor de kortdurende samenwerking.

‘Kerngezonde organisatie’

De Bridge Bond heeft volgens eigen opgave maar liefst 117.000 leden, aan wie hij verantwoording schuldig is. De controleverklaring bij jaarrekeningen van een accountant is nodig vanwege de subsidie die de bond krijgt van de NOC*NSF. ‘Jarenlang waren we een voorbeeldige klant in de sector, met een ijzersterke balans. We zijn een kerngezonde organisatie’, liet een medewerker weten voor de Accountantskamer.

Vragen over waarde gebouw

Het ging mis toen PwC werd opgevolgd door een nieuw accountantskantoor dat goedkoper kon werken en begon met de controle van de jaarrekening 2014. De nieuwe RA stelde vragen over de afwaardering van het in 2000 opgerichte gebouw van de Bond in Utrecht, zoals dat in vorige jaarrekeningen was opgenomen. Hij wilde van de bridgers een onafhankelijk taxatierapport. Ook klopte volgens hem de post ‘schulden’ niet. Dat zou gaan om verplichtingen aan de softwareleverancier, die pas later aan de orde zouden komen en dus verkeerd geboekt zouden zijn.

Schijn van manipulatie

Het verzoek om die informatie door de RA stuitte op onwil bij de bond. ‘Dan zouden we de jaarrekening over 2013 moeten openbreken, en die was goedgekeurd. Dan zou het lijken alsof we gemanipuleerd hebben’, aldus de secretaris. Ook wilde de bond geen extra kosten maken. Het leidde uiteindelijk eerder dit jaar tot beëindiging van de samenwerking. Er kwam geen controleverklaring van het nieuwe accountantskantoor. In overleg met NOC*NSF is ontheffing van die verplichting voor 2014 verleend aan de Bridge Bond.

Dubbele kosten

De tuchtzaak ging als gezegd om de declaratie. Er was een bedrag afgesproken van een kleine 15.000 euro voor de jaarrekening, maar het accountantskantoor diende declaraties in tot het dubbele daarvan voor extra werkzaamheden. Volgens de bond zonder expliciete toestemming.

Een poging van de voorzitter van de Accountantskamer om de strijdbijl te begraven en tot een schikking te komen over het bedrag strandde op de gang. De registeraccountant is namelijk met naam en toenaam genoemd op de site van de Bridge Bond en eiste rehabilitatie, de Bond weigerde dat.

Overigens heeft de bond dit jaar toch wel een taxatie laten verrichten, in bezwaar op de opgelegde WOZ-waarde. Die bleek vier ton lager uit te vallen, en mogelijk gaat er nog eens twee ton af, liet advocaat N. de Louwere namens de bond weten. Met andere woorden: de afwaardering van het bondsgebouw was niet zo gek, gezien de vastgoedcrisis. De Bridge Bond heeft weer een nieuwe accountant.

Uitspraak van de tuchtrechter wordt over tien tot vijftien weken verwacht.

(Zaaknr. 15/1493)

[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen