Boete voor ‘armlastige’ RA valt iets lager uit

Een RA die in 2015 van de Accountantskamer een berisping en een boete aan de broek kreeg vanwege het niet voldoen aan zijn PE-verplichtingen, heeft in hoger beroep een klein beetje zijn gelijk kunnen halen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De berisping blijft weliswaar in stand, maar de boete wordt verlaagd.

De Accountantskamer oordeelde dat de RA in de driejaarscyclus 2010-2012 59 PE-punten te weinig heeft behaald. Dit kwam de accountant te staan op een berisping en een geldboete van € 2.950. Daarbij maakte de tuchtrechter het volgende rekensommetje: 50 euro boete per niet behaald PE-punt = € 2.950.

De RA keerde zich in hoger beroep (uitsluitend) tegen de opgelegde boete, omdat hij die ‘buitenproportioneel’ vond. Ook zou hij niet in staat om de boete in één keer te voldoen. De NBA gaf trouwens aan dat uit een zeer recente opgave van de RA is gebleken dat hij in de aan de orde zijde periode nog andere PE-activiteiten heeft verricht waarmee hij 32 PE-punten heeft behaald.

Het CBb komt tot de slotsom dat de RA zijn beroep op een verminderde draagkracht niet met feiten heeft onderbouwd. Maar omdat in hoger beroep is gebleken dat de RA geen 59 maar 27 PE-punten te weinig heeft behaald, maakt het CBb een nieuw rekensommetje, waardoor de boete wordt verlaagd naar € 1.350 (27 x € 50).

• ECLI:NL:CBB:2016:128

Gerelateerde artikelen