Boete en schorsing voor (ex-)AA die dossiers kwijt raakte

De Accountantskamer heeft een voormalige AA die zich stelselmatig heeft onttrokken aan het toezicht geschorst en een boete opgelegd.

Zaaknr 19/1498

Behalve de boete van 8000 euro mag de accountant zich gedurende drie jaar niet opnieuw inschrijven.

Wij schreven eerder over deze zaak: NBA eist maatregel tegen uitgeschreven AA

De AA, eigenaar van en beleidsbepaler bij een accountantskantoor, viel bij een periodieke toetsing in 2017 door de Raad van Toezicht van de NBA door de mand. De controleurs concludeerden dat het kwaliteitssysteem op belangrijke onderdelen niet voldeed. De accountant kreeg drie maanden om dit te herstellen.

Bij het vervolg bleek onder meer dat de accountant over enkele jaren nog steeds geen jaarrekeningen van zijn kantoor had gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Ook was er niet altijd sprake van opdrachtbevestigingen en konden geen algemene voorwaarden worden getoond.  Verder had het kantoor geen waarnemingsovereenkomst en liet de AA weten dat hij sinds november 2017 al zijn samenstellingsdossiers, die opgeslagen waren in de cloud, kwijt was en dat deze niet waren teruggevonden. Er waren geen backups van deze dossiers.

De toetsers van de beroepsorganisatie verordonneerden de AA daarop een verbeterplan te maken. De accountant heeft niet aan die eis voldaan. 

Ook heeft hij tot twee keer toe – in 2018 en 2019 – verzuimd de jaarlijkse monitoringvragenlijst in te vullen.

Pogingen van de Raad van Toezicht om met de AA in gesprek te komen werden door de man stelselmatig afgewimpeld. Ook een sommatie leverde niets op. Voor de NBA reden een klacht tegen de accountant in te dienen bij het tuchtcollege.

Tijdens de behandeling van die klacht begin december vorig jaar schitterde de man door afwezigheid. Wel liet hij de raadskamer weten dat hij zich per 1 oktober heeft laten uitschrijven. Dat laatste vormde voor de tuchtrechters geen aanleiding de zaak te laten rusten. Toen de tekortkomingen werden geconstateerd, stond de AA nog wel geregistreerd.

De Accountantskamer tilt in haar uitspraak zwaar aan het feit dat de accountant, door gedurende langere tijd niet mee te werken aan de uitvoering van de bepalingen die zijn opgesteld met het oog op de kwaliteitsbeoordeling, zich heeft onttrokken aan het toezicht. Door onder meer het niet deponeren van de jaarrekeningen, het ontbreken van waarnemingsovereenkomst en het zoekraken van dossiers, zonder backup, heeft hij volgens de tuchtcommissie gehandeld in strijd met het fundamentele beginsel van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid. Ook heeft de Accountantskamer meegewogen dat de AA al meerdere malen is berispt en dat hij niet bij de zitting aanwezig was.

De boete is volgens de uitspraak mede ingegeven door het feit dat de accountant ‘jarenlang financieel voordeel heeft kunnen genieten door niet te voldoen aan de voor het kwaliteitssysteem van zijn kantoor geldende eisen’.

Auteur: Jan Smit

Gerelateerde artikelen