Berisping voor accountants kunstenares

De Accountantskamer heeft twee accountants van kunstenares Maya Wildevuur berispt. De indieners van de klacht, twee galeriehouders uit Drenthe, beweerden dat ze door een opeenstapeling van fouten door de accountants zijn geconfronteerd met claims van vele tonnen.
De twee houders van een galerie uit Drenthe beheren 50 procent van de werken van kunstenaar Maya Wildevuur. In een eerder gestelde overeenkomst is afgesproken dat de kunstenares via haar accountant inzage krijgt in de omzet en daar ook een deel van krijgt. Dat liep prima tot de tweede AA het werk van zijn collega overnam en overzichten eiste van opbrengsten per kunstwerk. Die overzichten zijn er niet en zijn ook nooit eerder opgesteld door de galeriehouders. De galeriehouders werden vervolgens in gebreke gesteld vanwege het niet verstrekken van de benodigde cijfers en een claim volgde. 
De AA had bij zijn collega moeten nagaan of het standpunt van de galeriehouders – dat ze dergelijke overzichten niet hadden – klopte. Volgens de tuchtrechter heeft de AA hiermee gehandeld in strijd met de fundamentele beginselen van deskundigheid en zorgvuldigheid. 
Bovendien bleek dat de advocaat van de kunstenares cijfers had gekregen van de tweede AA. Iets dat nadrukkelijk niet de bedoeling was. Niet zij maar alleen haar accountant mocht de boeken inzien. De AA zei ter zitting dat hij er niet van uit ging dat de cijfers in een gerechtelijke procedure gebruikt zouden worden. ,,Alleen al vanwege het feit dat hij moest rapporteren aan haar advocaat, had hij moeten begrijpen dat de kans bestond dat het resultaat van zijn werk zou worden ingebracht in een gerechtelijke procedure. Op z’n minst had hij, alvorens rapport uit te brengen, moeten nagaan of dat de bedoeling was”, oordeelde de Accountantskamer. De overige klachten zijn ongegrond verklaard. 
 
Zaaknummers: (13/2488 en 13/2489)
 
Lees de volledige uitspraak op: www.tuchtrecht.overheid.nl 
 
Michiel Satink / JPZ
Gerelateerde artikelen