Berisping voor AA gefailleerde leverancier tafel- en cateringproducten

De curator en de advocaat vielen vooral over de hoogte van de rekening-courant, de post debiteuren en de prognoses.

Door Jan Smit

Zaaknr. 19/1096

Wij schreven eerder over deze zaak: Curator: 'AA failliete onderneming heeft steken laten vallen'

De Accountantskamer heeft een AA van een failliete leverancier van tafelproducten en catering equipment berispt omdat deze in de jaarrekeningen voorafgaand aan deze deconfiture teveel steken heeft laten vallen.

Volgens de curator hebben daardoor onder anderen de crediteuren en de bank al die jaren een te positief beeld gekregen van de financiële positie van de onderneming. Het tuchtcollege gaat daar grotendeels in mee.

CNF Koetsier heette dit failliete bedrijf. De Bossche onderneming is in november 2017 failliet verklaard. Advocaat Jan Stadig werd benoemd tot curator.

Stadig ontdekte in de jaarrekeningen 2014 tot en met 2016 een aantal opvallende posten. Hij schakelde daarom een advocaat in. Die vond de posten eveneens merkwaardig – voldoende om de AA daarover nader aan de tand te voelen. De advocaat mailde de accountant een aantal vragen. Die werden summier beantwoord. Een tweede mail met vragen bleef onbeantwoord. Ook op een verzoek van de advocaat om een gesprek zou de AA niet hebben gereageerd. Voor de curator reden een klacht in te dienen bij het tuchtcollege.

De curator en de advocaat vielen vooral over de hoogte van de rekening-courant, de post debiteuren en de prognoses.

Volgens beide heren was de rekening-courantpositie sterk opgelopen omdat er allerlei vorderingen waren opgenomen waarvan al a priori duidelijk was dat ze nooit meer zouden worden terugbetaald. Ze wezen daarbij onder meer op leningen en salarissen/management fees van de twee (indirecte) aandeelhouders. 

De debiteurenpositie was volgens de klagers sterk ‘verjongd’: van de in totaal 9 ton euro aan debiteuren was volgens hen voor zeker 3 ton euro ‘gerekwalificeerd tot debiteur’. De advocaat wees onder meer op een factuur van een kleine 25.000 euro voor een ziekenhuis uit Eindhoven. Die nota zou al in de jaarrekening 2014 zijn ingeboekt  en op 31 december 2016 ineens weer zijn gecrediteerd en gedebiteerd.

Ook de winstprognoses – 138.000 euro voor 2014, 199 duizend euro voor de twee boekjaren daarop – waren volgens de curator en diens advocaat te rooskleurig, al was het maar om dat die bedragen in de praktijk nooit werden gerealiseerd.

De Accountantskamer geeft de klager grotendeels gelijk. Volgens de tuchtrechters heeft de accountant onvoldoende opheldering gevraagd over belangrijke balansposten waarover hij had geconstateerd dat de informatie onbevredigend was. Dit is niet in lijn met standaard 4410 van de NVCOS. Hierdoor heeft de AA gehandeld in strijd met het fundamentele beginsel van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid. 

Gerelateerde artikelen