Advocaat: klacht is misbruik van tuchtrecht

Een accountant kreeg al in hoger beroep een waarschuwing opgelegd maar toch moest hij zich vrijdag opnieuw voor de tuchtrechter verantwoorden in hetzelfde dossier. Onbegrijpelijk, vond zijn raadsvrouw. ,,Dit is misbruik van tuchtrecht.''

Zaaknr. 17/1989

Waarom opnieuw klagen als de accountant al een waarschuwing heeft gehad? Die vraag lag vrijdag voor aan de klagers in deze procedure. Schimmige zaken in het Midden-Oosten lagen in 2014 ten grondslag aan een klacht. De compagnon van klager sloot een deal met de agent in Saoedi-Arabië en onttrok zo geld uit de firma. 

De accountant die de jaarrekeningen samenstelde is een zwager van die vermeend frauderende compagnon. De cijfers die hij moest controleren kwamen van zijn zwager vandaan. Toen de beide compagnons gebrouilleerd raakten, vond de accountant dat niet een mogelijke bedreiging voor zijn objectiviteit. Zowel de Accountantskamer als het College van Beroep voor het bedrijfsleven bogen zich al over deze tuchtzaak. Het College legde een waarschuwing op voor een deel van de klachten.

Na uitlatingen gedaan door de accountant in de tuchtzaak in 2014 ging een aandeelhouder van het bedrijf op onderzoek uit. Deze klager, via een aandelenconstructie bij de onderneming betrokken, wist het vertrouwen te winnen van mensen in Saoedi-Arabië. Over de schimmige contracten met de agent daar heeft de accountant nooit vragen gesteld, ontdekte hij. Ook al had hij alle feiten in handen: hij deed er niets mee, zo verweet de klager hem. Het mag dan wel hetzelfde dossier zijn, de klacht is nieuw. 

Maar wat zijn die nieuwe feiten dan, vroeg de raadsvrouw van de beklaagde zich af. ,,Daarover blijft de klager vaag.'' Er zijn volgens de raadsvrouw verschillende redenen waarom de tuchtrechter de klacht niet-ontvankelijk moet verklaren. Hoewel de klager een andere persoon is dan de klager in de zaak uit 2014, was hij toen ook bij de klacht betrokken. De accountant is in dit dossier al op de vingers getikt. En het is nu eenmaal zo dat als iemand voor een feit bestraft is, hij of zij niet nog eens voor datzelfde voor de rechter gedaagd kan worden. Ook zijn de feiten inmiddels verjaard, vond de raadsvrouw.

Uitspraak over circa 15 weken.

Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

Gerelateerde artikelen