Accountant weigert inzage in memo: tuchtklacht

Het was flink hommeles op de werkvloer van een groot installatiebedrijf. Twee managers vlogen in de onrust die er heerste vorig jaar de laan uit. In de nasleep van hun arbeidsconflict klagen ze een forensisch accountant bij de Accountantskamer aan, omdat hij weigert een vertrouwelijk memo gericht aan de Raad van Bestuur van het bedrijf aan hen ter inzage te geven.

Zaaknr. 17/2433

De registeraccountant had de opdracht van de Raad van Bestuur een standpunt te formuleren over maatregelen die het bedrijf kon nemen om de cultuur te verbeteren. De eerste fase bestond uit een verkenning of de zaak überhaupt onderzoekwaardig was. Dat bleek niet het geval, meldde hij in een strikt vertrouwelijk memo aan de Raad van Bestuur.  Er waren te veel tegenstrijdigheden tussen werknemers onderling, het zou een welles-nietes verhaal worden, en een extern door de forensisch accountant zou maar meer onrust veroorzaken. Los het op managementniveau op, luidde het advies.

De twee ontslagen managers, de een van sales en de ander van ‘business to consumer’, denken dat ze onderwerp van onderzoek zijn geweest en willen weten wat er over hen in het memo staat. De man en de vrouw hebben na het ontslag een vaststellingsovereenkomst getekend, maar daar spijt van gekregen. Met informatie uit het memo hopen ze meer informatie te krijgen wat er over hen gezegd is.   

In een kort geding is het hen niet gelukt inzage af te dwingen. Ze begrijpen weliswaar dat de Accountantskamer dit ook niet kan doen, maar hopen met een voor hen gunstige uitspraak van de tuchtrechter munitie te hebben voor een bodemprocedure. 

De aangeklaagde accountant staat volstrekt buiten het arbeidsrechtelijke geschil, voerde advocaat Femke van der Velden aan. ‘Hij is pas ingeschakeld nadat ze waren ontslagen en heeft geen analyse gemaakt van de gebeurtenissen die aanleiding waren voor het ontslag. Het ontslag was voor hem een fait accompli, de aanleiding was hem onbekend.’ Ze vindt dat de tuchtklacht moet worden afgewezen.

Door Petra van Walraven, Juridisch Persbureau Zwolle

Gerelateerde artikelen