Accountant ‘stelde fictieve notulen op’

Met het opstellen van fictieve notulen moffelde een accountant een administratieve fout weg. De accountant was bovendien partijdig in een geschil rond het vertrek van een aandeelhouder in een onderneming, zei een klager in de Accountantskamer vrijdag.

Hij was degene die de onderneming, adviesbureau Corbo, verliet. Met zijn vertrek ontstond een geschil over de waarde van de aandelen die van hem overgenomen moesten worden. De klager kreeg vervolgens fictieve notulen van een algemene aandeelhoudersvergadering onder zijn neus geschoven. Voor eerder gedane dividenduitkeringen zou een besluit van de aandeelhouders ontbreken. Met de ondertekening van dit besluit was dat alsnog administratief gecorrigeerd. Zou de klager niet tekenen, dan moesten de uitgekeerde dividenden worden terugbetaald. De klager voelde zich onder druk gezet, zei hij in de tuchtprocedure. Ook voerde de accountant volgens hem werkzaamheden, verricht voor privéholdings van de andere aandeelhouders, op als kosten voor de hele organisatie. Sowieso was het declaratiegedrag van de beklaagde ondoorzichtig.

De raadsman van de accountant had moeite te destilleren welk tuchtrechtelijk verwijt zijn cliënt werd gemaakt. De accountant was graag in gesprek gegaan met de klager. ‘Hij had hem duidelijk willen maken wat zijn rol was en dat zijn intenties steeds goed waren.’ Het is niet de accountant die gaat over het dividendbeleid bij Corbo. ‘Dat is voorbehouden aan de aandeelhoudersvergadering.’ Ook het vaststellen van de notulen is een zaak van de aandeelhouders. Dat de accountant geen specificaties van de facturen aan de klager overlegde, heeft te maken met het feit dat de klager niet de opdrachtgever is. De accountant mocht ze simpelweg niet verstrekken.

De Accountantskamer vroeg zich af waarom de klager zich genept voelde door de accountant. Een bemiddelingspoging haalde niets uit: de klager handhaafde zijn klacht. Vonnis over circa vijftien weken.

(Zaaknr. 16/1)

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

Gerelateerde artikelen