Accountant betaalt boete niet: twee maanden uit register geschrapt

Een AA, die in februari van dit jaar een geldboete van € 2.450 opgelegd kreeg vanwege het niet naleven van zijn PE-verplichtingen, wordt nu twee maanden uit het register geschrapt, omdat hij de boete niet betaalde.

De AA had te horen gekregen dat hij de geldboete moest voldoen vóór 28 april 2015. In een brief van 7 mei 2015 is betrokkene een laatste gelegenheid geboden de boete alsnog binnen een termijn van twee weken te betalen. De AA heeft de boete niet voldaan.

Van de accountant is op de brief van 7 mei 2015 een reactie ontvangen inhoudende dat hij onder meer door het starten van zijn eigen accountantskantoor niet beschikt(e) over de liquide middelen om aan zijn verplichtingen te voldoen en het verzoek om de boete te verminderen en op nihil te stellen omdat hij voornemens was zich uit het accountantsregister uit te laten schrijven. De Wtra kent echter geen mogelijkheid om een opgelegde geldboete geheel of gedeeltelijk kwijt te schelden en betalingsonmacht biedt naar het oordeel van de Accountantskamer geen rechtvaardiging voor het uitblijven van de betaling van de aan de AA opgelegde boete.

Deze nalatigheid levert strijd op met de wet en met het belang van een goede uitoefening van het accountantsberoep. Alles in aanmerking nemende acht de Accountantskamer het passend en geboden om de AA nu de – nadere – maatregel van tijdelijke doorhaling van de inschrijving in de registers op te leggen, voor de duur van twee maanden.

• Zaaknummer 15/1131

Gerelateerde artikelen