Meer dan 100 miljoen in nieuwe winkels, terwijl de waarde van winkelvastgoed daalt.
De Nederlandse luchtvaart verwerkte in de eerste 12 maanden van de coronacrisis veel minder passagiers.
Maar de krimp is minder groot dan kenners hadden verwacht.
Winkelierse zagen hun online omzet met twee derde stijgen afgelopen maand.
Oplopende orderportefeuille is aanleiding voor tevredenheid.
De overslag in de Rotterdamse haven is in het eerste kwartaal van 2021 gegroeid. Daarmee zet de haven een stap richting herstel, maar het niveau van voor de coronacrisis is nog niet bereikt.
Hun rekeningen kunnen ze niet betalen, maar het vertrouwen neemt wel toe.
Het ging al niet goed in delen van de retail en corona heeft het er bepaald niet beter op gemaakt.
Bij de kleinere metaalbedrijven herstelt de orderportefeuille, zonder dat de winstgevendheid toeneemt. Hoge inkoopprijzen staan herstel in de weg. Ook buitenlandse klanten melden zich nog maar mondjesmaat.
De economische bedrijvigheid in de eurozone is in april verder aangetrokken naar het hoogste niveau in negen maanden. De industrie liet zelfs een recordgroei zien, maar ook in de dienstensector, met bijvoorbeeld horeca, detailhandel en toerisme, is deze maand sinds lange tijd weer sprake van lichte groei.
Niet eerder kochten Nederlanders op jaarbasis zoveel online bij Europese webwinkels buiten Nederland, sinds het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) begon met meten van deze aankopen in 2014. In zeven jaar tijd is het bedrag van 700 miljoen euro bijna verviervoudigd naar 2,6 miljard euro in 2020.
Meer dan 200.000 bedrijven in Europa gaan over de kop als de financiële noodhulp van overheden ophoudt. Dat blijkt uit onderzoek van de Bank of America.
De horeca vreest aankomende zomer een tekort aan personeel als cafés en restaurants weer open mogen. Door de langdurige sluiting van horecabedrijven heeft veel personeel de sector verlaten.
Dertig procent van de kleine mkb-bedrijven boekten in 2020 meer omzet dan in het voorgaanden jaar. Bij bijna een derde bleef de omzet gelijk, terwijl 37 procent een lagere omzet noteerde.
Meer dan vierhonderd financiële bedrijven in Groot-Brittannië hebben activiteiten, personeel en ongeveer duizend miljard pond (1,15 biljoen euro) aan activa verplaatst richting de EU. Amsterdam profiteert met 48 financiële bedrijven.
Werkgevers pleiten samen met werknemers voor herstelplan van 2,5 jaar. Nu lopen maatregelen af per 1 juli en dat leidt tot veel onzekerheid bij werknemers en werkgevers.
Er zijn in maart 30 bedrijven meer failliet verklaard dan in februari, meldt het CBS.
De Nederlandse industrie produceerde in februari minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Daarmee valt de sector weer iets terug van het herstel in januari, een van de eerste maanden sinds de coronacrisis waarin de productie steeg.
De omvangrijke Duitse industrie produceerde in februari 1,6 procent minder dan in de voorgaande maand. De krimp is een tegenvaller, want economen rekenden er juist op dat de productie zou groeien.
Bijna twee derde (64%) van de bedrijven die handeldrijven met het Britse eiland voelt zich benadeeld door de Engelse uittreding uit de EU. Een kwart wil een vestiging in Engeland om gedoe te vermijden, of heeft dat reeds gedaan
Boeren zullen de komende jaren tienduizenden hectares grond moeten inleveren om plaats te maken voor nieuwe natuur, woningbouw en het opwekken van duurzame energie.
Familiebedrijven verwachten grote financiële gevolgen als de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregeling (DSR) worden afgeschaft. Opvolging, banen en innovatie zouden in het geding zijn.
Er waren in de eerste maanden van dit jaar bijna een derde meer huurders en kopers van kantoorruimten voor eigen gebruik. De toename geldt met name buiten de grote steden.
In de tweede lockdown zakte de consumptie opnieuw ver weg, maar de export van goederen en de investeringen ondervonden minder schade dan tijdens de eerste lockdown.
De internationale handel groeit met 8 procent, met dank aan de vaccinaties. Vorig jaar kromp de wereldhandel volgens de WTO op jaarbasis met 5,3 procent.
Crisis Suezkanaal verergert al langer bestaande problemen met bevoorrading. Levertijden zijn nu langer dan ooit.
De coronapandemie heeft mogelijk verstrekkende gevolgen voor de vraag naar commercieel vastgoed.
De gevolgen van de Brexit zijn ernstiger dan gedacht, aldus een nieuw onderzoek onder 1500 Britse bedrijven.
De binnenvaart is met 2,3 procent gekrompen in coronajaar 2020.
Ondernemers hebben na de coronacrisis vooral rust nodig en geen nieuw politiek beleid.
Eurocommissaris roep banken op om kredieten massaal af te schrijven.
Booming herstel van handel en industrie komt uit het Verre Oosten.
Lage vaccinatiegraad staat terugkeer naar werkplek in de weg.
Minder dan zestig filialen blijven over, naast tal van servicepunten.
'Er komt een oerknal aan faillissementen, want de overheid kan gewoon niet alles overeind houden'.
De cijfers laten zien: zelfstandige ondernemers zitten verlegen om werk.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl